Iranul a acceptat sa deschida portile celei mai noi centrale de imbogatire a uraniului pentru a fi analizata de specialistii internationali. Decizia a fost luata dupa negocieri cu Statele Unite, iar inspectiile de la uzina recent descoperita de occidentali vor avea loc in urmatoarele doua saptamani. O mare parte din uraniul imbogatit va fi trimis in Rusia, pentru a fi transformat in combustibil pentru un mic reactor care produce izotopi medicali, informeaza Msnbc.com.

Daca angajamentul va fi respectat, acordul de principiu acceptat de Iran, care prevede exportarea celei mai mare parti din uraniul imbogatit pentru prelucrare, reprezinta o realizare majora pentru Vest, scriu jurnalistii americani. Decizia reduce capacitatea Iranului de a crea rapid o arma nucleara si lasa loc unor noi negocieri. In ciuda previziunilor optimiste, ramane suspiciunea ca Teheranul detine si alte depozite secrete de uraniu imbogatit. Ipoteza ce face ca rezultatul negocierilor sa fie nul, a recunoscut un inalt oficial american.

La inceputul saptamanii, Iranul a lansat doua rachete balistice. Reactia Rusiei: Sa ne calmam si sa negociem

Decizia de la Teheran vine la finalul unei saptamani in care Iranul a testat cu succes doua rachete balistice. Fortele armate iraniene au lansat luni cu succes o racheta Sejil in doua trepte, in paralel cu racheta Shahab-3, ambele cu raza lunga de actiune. Sambata, Iranul a testat alte doua rachete, cu raza scurta de actiune.

In replica, Marea Britanie a avertizat regimul de la Teheran ca "testele balistice din acest week-end sunt o sursa de preocupare, dar stim ca principala problema ramane programul nuclear iranian".

In cazul Kremlinului, surse din cadrul Ministerului rus de Externe au declarat presei ca mesajul catre Occident a fost urmatorul: "trebuie sa fim retinuti si sa nu cedam emotiilor. (...) Trebuie sa ne calmam si principalul obiectiv este sa lansam un proces de negocieri eficient (cu Iranul)", au precizat surse citate de Reuters.