China comunista a deschis, joi dimineata, cu 60 de salve de tun in Piata Tiananmen din Beijing festivitatile de implinire a 60 de ani de la proclamarea republicii, cele mai fastuoase vazute vreodata in aceasta imensa tara devenita o mare putere mondiala, scrie AFP.

In deschiderea ceremoniilor, liderul suprem al republicii, Hu Jintao a aparut in fata publicului prezent in costumul lui Mao Zedong, lider al Partidului Comunist Chinez care a proclamat la 1 octombrie 1949 Republica Populara Chineza.

Parada militara va dura 66 de minute si a inceput cu trecerea in revista a trupelor de catre presedinele Hu Jintao. Acestea vor traversa capitala de la est la vest, pe bulevardul Chang'an artera principala a Beijingului recent renovata si care are acum zece benzi pe ambele sensuri pentru fluidizarea circulatiei.

Hu Jintao urmeaza sa tina un discurs inainte de defilarea trupelor si a vehiculelor militare. Vor defila 200.000 de soldati si 8.000 de vehicule militare.

Defilarea este asteptata cu mare interes de expertii militari straini, curiosi sa vada daca China va prezenta noua versiune a rachetei balistice Dongfeng 31 sau a avionului de vanatoare Jian-10. Vor fi prezentate 52 de noi tipuri de armament produs in China.

Pentru aceasta sarbatoare au fost luate masuri de securitate fara precedent. Centrul Beijinului este inchis publicului inca de miercuri seara si au acces doar invitatii, circa 30.000.

Autoritatile au sfatuit populatia sa priveasca festivitatile la televiziunea nationala care a desfasurat la fata locului aparatura impresionanta.

Ceremoniile, pregatite inca de acum cateva luni, se vor incheia cu un grandios foc de artificii. Cantitatea totala a focurilor de artificii pentru aceste manifestari va fi de doua ori mai mare decat cea de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2008, a declarat un responsabil de activitatile de aniversare.

Jurnalistii straini nu au avut acces in Piata Tiananmen decat cateva ore, miercuri seara.