Fostul dictator comunist al Poloniei, Wojciech Jaruzelski, crede, la 86 de ani, ca integrarea tarii sale in Uniunea Europeana si in NATO este un lucru absolut pozitiv, potrivit unui interviu acordat vineri pentru agentia de presa AFP.

"Bilantul este absolut pozitiv, din toate punctele de vedere, atat la nivelul securitatii militare - facem parte din NATO - cat si in toate aspectele legate de civilizatie si de economie".

"Privesc aceste lucruri cu seninatate si inteleg ca aceste evolutii sunt necesare din punctul de vedere al politicii actuale. Istoria devine un instrument al politicii", a afirmat fostul general.

El a aparat rolul pe care l-a jucat in istoria iesirii Poloniei din perioada comunista, desi a reprimat Solidaritatea, la inceputul anilor '80: "Sunt cel care a instaurat starea de razboi dar tot eu am fost artizanul mesei rotunde" la care a fost invitata opozitia, a explicat Jaruzelski.

"Stiti, in Polonia nu a existat un comunism adevarat, in sensul clasic al cuvantului. 'Biblia' comunismului, manifestul, nu a fost scris, de altfel, pe malurile Volgai, ci ale Rhinului. Ulterior, a degenerat in leninism, stalinism".

"Dar ideea in sine era nobila si singurul loc unde comunitatea a pus-o in practica in sensul clasic au fost kibuturile din Israel", a pledat el.