Libianul Abdelbasset Ali Al Megrahi, condamnat la inchisoare pe viata pentru atentatul de la Lockerbie si eliberat joi de autoritatile din Scotia, ar fi trebui sa ramana in detentie, a declarat mama unui roman-american ucis in atacul din urma cu 21 de ani, potrivit paginii electronice a postului wkyc.com. Declaratia sa a fost facuta in aceeasi zi in care libianul a fost eliberat "din considerente umanitare" de catre guvernul de la Glasgow, fiind intampinat ca un erou pe aeroportul din Tripoli.

Gheorghina Vulcu a spus ca viziteaza des mormantul fiului sau Pete, care a murit in atentatul produs in 1988.

"Ii spun multe lucruri. Ii spun ca imi este dor de el", a declarat femeia, emigranta din Romania.

Pete Vulcu, care avea 21 de ani, se intorcea acasa pentru sarbarorile de iarna din 1988, cand avionul Pan Am Boeing 747 in care se afla a explodat deasupra Scotiei.

Toate cele 259 de persoane aflate la bord au murit, iar alte 11 au fost ucise la sol.

Femeia a afirmat ca eliberarea libianului a fost gresita: "Ar fi trebuit sa ramana in inchisoare. Familia lui putea sa-l viziteze acolo".

Vulcu a mers in Scotia pentru a vedea locul unde s-a prabusit avionul, dar si in Olanda, unde a asistat la procesul lui Megrahi. "Niciuna dintre familiile victimelor nu e fericita ca l-au lasat sa plece din inchisoare. A ucis atat de multi oameni!".

Guvernul scotian a anuntat joi ca l-a eliberat "din considerente umanitare" pe Al Megrahi, care sufera de cancer la prostata. Acesta a ajuns cu un avion privat la Tripoli, fiind intampinat ca un erou de 1000 de libieni.

Casa Alba a anuntat ca "regreta profund" eliberarea libianului. Oficialii SUA au considerat mereu ca Al Megrahi trebuie sa moara in inchisoarea Greenock din Scotia, deoarece este responsabil pentru moartea a 189 de cetateni americani.

Sosirea lui Al Megrahi la Tripoli