Un grup de fosti parlamentari iranieni a cerut investigarea legitimitatii liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Apelul este fara precedent si a fost facut la Adunarea Expertilor, organism care, potrivit legii iraniene, are puterea de a schimba liderul suprem, scrie BBC.

Fostii parlamentari au cerut verificarea ayatollahului Ali Khamenei, printr-o scrisoare in care denunta reprimarea prin forta a protestelor din iunie si controversatele procese care au urmat.

In replica, un important lider religios conservator, membru al Adunarii expertilor si apropiat al ayatollahului Ali Khamenei, a declarat ca un lider reformator ar trebui pedepsit pentru ca a afirmat ca protestarii au fost violati si torturati in inchisorile de la Teheran, in urma protestelor post-electorale. Este vorba despre ayatollahul Ahmad Khatami, care l-a atacat astfel pe candidatul reformator Mehdi Karoubi, fost contracandidat al lui Mahmoud Ahmadinejad la prezidentiale, sustinand ca remarcele sale nu fac decat sa alimenteze inamicii Iranului, adica Statele Unite si Israelul.

Zilele trecute, Karoubi a afirmat ca o parte dintre manifestanti, femei si barbati, au fost violati si torturati pana la moarte in inchisorile iraniene. Oficialii au negat acuzatiile privitoare la violuri, insa au recunoscut ca au avut loc abuzuri.