Cateva sute de chinezi Han s-au confruntat, marti, cu protestatari uiguri pe strazile localitatii Urumqi, din nord-vestul Chinei, informeaza Reuters, care precizeaza ca cel putin o persoana a fost ranita in timpul violentelor. Cele doua tabere s-au atacat cu pietre, cutite si tevi. Fortele de ordine au intervenit pentru a pune capat confruntarilor, fiind ovationati de catre chinezii Han.

Politistii au ridicat o bariera intre cele doua grupuri si au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii. Mii de politisti au fost trimisi pe strazi pentru pune capat violentelor.

Chinezii Han au marsaluit in cursul diminetii pe strazile din centrul orasului Urumqi, afirmand ca protesteaza impotriva violentelor puse la cale de catre musulmanii uiguri. Chinezii, care erau inarmati cu tevi, bete de bambus si cutite, au afirmat ca vor proteja Xinjiang, se vor proteja pe ei si casele lor si au strigat "Jos cu uigurii!". Ei au atacat magazinele si localurile apartinand uigurilor.

Tot in cursul zilei de marti, peste 200 de femei uigure au participat la o demonstratie unde au cerut eliberarea celor peste 1400 de persoane arestate in urma confruntarilor din ultimele doua zile.

Bilantul victimelor in urma confruntarilor din regiune a ajuns la 156 de morti, majoritatea chinezi Han, alte sute de persoane fiind ranite. Uigurii afirma insa ca numarul mortilor este mult mai mare, 90% dintre acestia fiind uiguri.

Agentia Xinhua l-a citat pe seful Partidului Comunist din Urumqi, care a declarat ca violentele de duminica au fost "cele mai grave de la fondarea Chinei noi, in 1949". Li Zhi a promis pedepsirea vinovatilor, afirmand ca "demonstrantii au violat legile si au ranit interesele fundamentale ale tuturor grupurilor etnice din China".

Autoritatile din regiune au impus, pentru marti seara, interdictia iesirii din case pentru locuitorii din Urumqi.

Televiziunea de stat chineza a difuzat duminica imagini surprinse in timpul protestelor, aratand numerosi civili raniti, plini de sange si cu fata la pamant. Violentele au fost declansate se pare de minoritatea uigura, musulmana si turca, care militeaza pentru crearea unui "Turkistan oriental" independent si acuzand guvernul chinez de represalii politice si religioase. Oficialii de la Beijing sustin ca masurile pe care le iau in zona au ca scop doar "lupta impotriva terorismului" si acuza disidentii uiguri aflati in exil ca poarta responsabilitatea organizarii demonstratiilor de duminica.

Populatia regiunii Xinjiang este formata din 45% uiguri, 40% chinezi Han.