Presedintele Barack Obama a vizitat, vineri, un lagar de concentrare din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, afirmand ca "durerea si mania noastra fata de cele ce s-au intamplat nu s-au risipit", informeaza AP. In timpul vizitei sale la Buchenwald, liderul american a criticat retorica ignoranta a celor care neaga Holocaustul. Obama a fost insotit de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, precum si de doi dintre supravietuitorii Holocaustului, Elie Wiesel si Bertrand Herz.

"Aceste locuri nu si-au pierdut caracterul inspaimantator odata cu trecerea timpului", a declarat Obama la Buchenwald. "La mai mult de o jumatate de secol, durerea si mania noastra fata de cele intamplate nu s-au risipit", a spus liderul american.

In lagarul de concentrare de la Buchenwald au fost inchisi de catre nazisti peste 250.000 de prizonieri, din care 50.000 au murit.

Intrebat ce ar putea invata Mahmoud Ahmadinejad din vizita lui Obama la fostul lagar de concentrare nazist, liderul american a spus: "El ar trebui sa viziteze acest loc.... Nu am nicio ingaduinta pentru cei care neaga istoria".

Obama a criticat "retorica ignoranta si plina de ura" a celor care neaga Holocaustul, afirmand ca Buchenwald reprezinta "respingerea esentiala a acestor ganduri - un memento al datoriei pe care o avem pentru a lupta impotriva celor care spun minciuni despre istoria noastra".

Obama a depus un trandafir alb la memorialul de la Buchenwald, care este incalzit la temperatura de 37 de grade Celsius, temperatura corpului, intr-un omagiu adus spiritului uman.

Vizita liderului de la Casa Alba la fostul lagar de concentrare face parte din turneul pe care Barack Obama il intreprinde in Europa si care mai include o vizita la Dresda, precum si participarea la ceremoniile din Franta care marcheaza 65 de ani de la Ziua Z.