Aproximativ 150.000 de persoane s-au adunat joi seara in Hong Kong, pentru a comemora 20 de ani de la reprimarea sangeroasa a primaverii democratice din piata Tiananmen, relateaza AFP. Aceasta a fost singura manifestare publica desfasurata pe teritoriul chinez.

In fata unei multimi imense, Szeto Wah, presedintele Aliantei din Hong Kong pentru sustinerea miscarilor patriotice si democratice din China, a subliniat ca numarul mare de demonstranti a depasit asteptarile organizatorilor.

Politia a estimat insa ca la manifestare au participat 62.800 de oameni.

La ora locala 20,00 (12,00 GMT), luminile au fost stinse in parcul unde manifestantii au aprins lumanari si candele, pastrand cateva minute de tacere.

"Chiar daca Hong Kong este singurul loc din China unde flacara a putut fi aprinsa, ea nu se va stinge", a declarat Cheung Man-kwong, depuntat pro-democrat si organizator al manifestarii.

Pe o estrada a fost plasat un imens banner pe care scria: "4 iunie, 20 de ani - transmiteti flacara viitoarei generatii".

In virtutea principiului "o tara, doua sisteme", garantat dupa retrocedarea insulei, in 1997, locuitorii din Hong Kong beneficiaza de mai multe libertati decat compatriotii lor din restul Chinei, in special de libertatea presei si libertatea de a manifesta.

In perioada celor sapte saptamani de manifestatii pro-democratice din 1989, locuitorii insulei au strans bani si corturi pentru a-i ajuta pe protestatari.

Potrivit unui raport al autoritatilor din Beijing, 241 de persoane au decedat, dintre care 36 erau studenti, in cursul represiunii miscarii democratice din 1989, dar autoritatile centrale nu au publicat niciodata un bilant oficial, calificand miscarea drept "rebeliune contra-revolutionara".

In China, forte importante de politie au fost amplasate in piata Tiananmen din Beijing, pentru a impiedica orice eventuala tentativa de comemorare.