Doi deputati germani au incalcat protocolul si au anuntat realegerea presedintelui Horst Kohler cu 15 minute inainte de proclamarea oficiala a rezultatelor, prin intermediul site-ului de microblogging Twitter, relateaza Le Monde.

A fost suficient un 'twitt', un mesaj de maxim 140 de caractere, pentru a declansa o polemica in clasa politica germana.

Primul mesaj a fost postat de Julia Klockner, deputat din partea Uniunii Crestin Democrate (CDU), in timp ce asista la numaratoarea voturilor. Sambata, la ora 14,18, abonatii la fluxul ei de informatii (followers) au primit urmatorul mesaj: "Prieteni, puteti privi linistiti meciul. Votul a fost un succes". Aluzie la finala campionatului german care se derula in acelasi moment.

Cateva minute mai tarziu, un deputat social-democrat (SPD) a furnizat rezultatul final: "Numaratoare a confirmat: 613 voturi. Kohler este reales", a scris Ulrich Kelber.

Incidentul pare usor anecdotic, in masura in care realegerea lui Horst Kohler nu a fost o surpriza pentru nimeni, dar a provocat in Germania un scandal supranumit "Twittergate".

"Nu putem interzice ‘twitter' in Parlament"

Joi, s-a reunit "comisia inteleptilor" din Bundestag, pentru a reaminti ca doar presedintele Parlamentului are dreptul constitutional de a desemna noul sef al statului. Si, asa cum subliniaza Financial Times, care a relatat primul acest incident, are nevoie de mai mult de 140 de caractere pentru a o face.

"Nu am absolut nicio simpatie pentru acest gen de practici, pentru ca nu vor face decat sa diminueze autoritatea Parlamentului", a afirmat Peter Ramsauer, seful deputatilor CSU din Parlamentul federal.

Susanne Kastner, vicepresedintele social-democrat al Bundestagului, a deplans si ea incidentul. "Dar, din nefericire, nu putem interzice ‘twitter' in Parlament", a explicat ea.