Statele Unite ar putea sa iasa din recesiune cel mai devreme in aceasta vara, insa reducerea continua a locurilor de munca ar putea face ca economia sa sufere inca 5 ani, a declarat laureatul premiului Nobel pentru Economie in 2008, Paul Krugman, citat de AP. Krugman a adaugat ca, desi indicatorii economici din intreaga lume incep sa fie pozitivi, ei nu sugereaza altceva decat ca rata declinului economic a incetinit.

"Cred ca este foarte posibil ca productia industriala din Statele Unite si din intreaga lume sa paraseasca nivelul de jos candva in urmatoarele cateva luni, cresterea PIB-ului in SUA sa fie pozitiva in a doua jumatate a anului si poate un pic mai tarziu decat cea din Europa", a declarat Krugman in timpul unei conferinte desfasurate la Seul.

Krugman a afirmat ca nu ar fi surprins daca recesiunnea din SUA, care a inceput in decembrie 2007, sa ia sfarsit in luna august sau septembrie a acestui an. Insa disponibilizarile vor continua probabil pana in 2011, ceea ce inseamna ca "perioada unei economii slabite, deprimate" ar putea dura pana in 2013 sau 2014.

Profesorul de la Princeton University a declarat ca, desi indicatorii economici din intreaga lume incep sa fie pozitivi, ei nu sugereaza altceva decat ca rata declinului economic a incetinit. "Impartasesc si eu optimismul ca perioada cea mai rea a trecut", a spus Krugman, referindu-se la stabilizarea de pe pietele finhanciare. "Ceea ce e cu adevarat greu este sa spun cand aceasta stabilizare va duce la o adevarata redresare", a afirmat economistul.

Deceniu pierdut

Saptamana trecuta, Krugman a declarat ca Statele Unite risca sa piarda un deceniu de crestere economica daca nu adopta masuri agresive pentru a-si stimula economia si a-si pune la punct sistemul bancar. Economistul a criticat "masurile luate pe jumatate”, despre care a spus ca sunt identice cu cele luate de Japonia in anii '90.

„Adoptam masuri pe jumatate care fac ca economia sa schiopateze fara sa se redreseze complet, in timp ce aplicam masuri care sustin bancile sa supravietuiasca fara insa sa prospere”, a afirmat Krugman.

„Facem exact ce faceau japonezii in anii '90”, a declarat Krugman, aflat in vizita la Beijing. „Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai tare este ca SUA si zona euro vor pierde decenii, asa cum s-a intamplat si in Japonia”, a adaugat economistul.

„Un al doilea pachet de stimulare economica a devenit o necesitate urgenta”, a spus profesorul de la Princeton University, adaugand ca nu intrevede o crestere a numarului de angajari facute de companiile americane in acest an sau anul viitor.