Alegatorii din Lituania voteaza, duminica, in alegerile prezidentiale, in contextul problemelor economice cu care se confrunta tara baltica, informeaza BBC. Sondajele preelectorale o crediteaza cu prima sansa pe Dalia Grybauskaite, comisarul pentru buget al UE. In cursa se afla sapte candidati.

Potrivit rezultatelor anchetelor de opinie, Grybauskaite ar putea sa castige din primul tur de scrutin, devenind prima femeie presedinte din istoria Lituaniei. Principalul sau rival este social-democratul Algirdas Butkevicius.

Dalia Grybauskaite a criticat in dese randuri modul in care guvernul de la Vilnius a condus tara. Dupa cativa ani de crestere importanta, economia Lituaniei a cunoscut o contractie semnificativa iar numarul somerilor este in urcare.

Proteste violente au avut loc in ianuarie pe strazile capitaliei, cand manifestantii au spart geamurile cladirii Parlamentului din Vilnius.

Grybauskaite, care are 53 de ani, a decis atunci sa-si anunte candidatura ca independent la presedintie. BBC noteaza ca Grybauskaite, care sta in Bruxelles, a stat deoparte de scandalurile interne care au marcat scena politica lituaniana.

Daca Dalia Grybauskaite nu reuseste sa obntina 50% din voturi, cei 2,6 milioane de alegatori vor fi chemati la un nou tur de scrutin la 7 iunie.