Porci morti in China, ferme periculoase in Mexic si un complot al-Qaida cu participarea cartelurilor drogurilor din Mexic - acestea sunt doar cateva dintre teoriile ce incearca sa gaseasca o explicatie pentru izbucnirea epidemiei de gripa porcina, care au ucis pana acum 176 persoane, relateaza Reuters.

Nimeni nu stie cu certitudine, dar cercetatorii spun ca originile epidemiei nu sunt nici pe departe atat de sinistre si sunt mai degrabe explicabile prin capacitatea virusilor de a suferi mutatii si de a se transmite de la o specie la alta.

"Problema actuala cu acest virus este ca a ajuns sa cumuleze o multime de elemente, printre care si elementul uman. Este un virus complex", spun specialistii.

Douasprezece tari au confirmat cazuri de H1N1, un virus care a adus lumea in pragul unei pandemii.

Gasirea sursei noului virus este de o importanta cruciala pentru oamenii de stiinta, pentru ca a intelege cum a suferit mutatii poate duce la dezvoltarea de medicamente si vaccinuri mai bune si poate preveni extinderea maladiei.

Totusi una dintre variantele pe care cercetatorii cu siguranta nu le vor studia este un articol pe internet care acuza cartelurile drogurilor din Mexic de colaborare cu al-Qaida pentru declansarea acestei epidemii.

"Ideile legate de conspiratii se bazeaza pe faptul ca aceasta noua combinatie nu ar fi aparut natural, dar nu este adevarat", scrie editorul de la New Scientist, Michael Le Page.

"Virusi ai gripei ce constau dintr-un amestec de tulpini de origine umana, porcina si aviara s-au mai gasit si inainte", a explicat el.

Ministrul agriculturii din China a fost miercuri obligat sa dezminta informatiile care vorbeau despre porci morti gasiti intr-o provincie din sud-est, care ar fi fost la originea izbucnirii epidemiei de gripa porcina.

Totodata in Mexic, cel putin doua ziare s-au concentrat pe o ferma condusa de un subcontractor al companiei de produse alimentare Smithfield Foods. Unele dintre zvonuri vorbesc despre vapori toxici ce ar fi provenit de la excrementele porcilor si despre muste.

Aceste relatari au primit imediat replica de la producatorul american:

"In baza informatiilor de care dispunem, Smithfield nu are niciun motiv sa creada ca virusul este in vreum fel legat de operatiunile sale din Mexic", a subliniat compania intr-un comunicat.