Asociatia daneza Free Presse a pus in vanzare una dintre caricaturile cu profetul Mahomed publicate in 2005, cele care au provocat furie in lumea musulmana, potrivit site-ului oficial Free Press Society, citat de AFP.

Un tiraj de 1000 de exemplare ale caricaturii, care il reprezinta pe profet purtand un turban in forma de bomba cu fitilul aprins, a fost pus in vanzare la pretul de 250 de dolari (118 euro) bucata. "Acum puteti obtine un exemplar din cel mai cunoscut desen al timpurilor noastre", indica Free Presse. Circa 100 de exemplare au fost deja vandute.

Fiecare exemplar este numerotat si semnat de autorul Kurt Westergaard. Alaturi de el, alti 11 desenatori au realizat in 2005 lucrari reprezentandu-l pe profetul Mahomed. Publicate initial in cotidianul danez Jyllands-Posten, ele au starnit furia lumii musulmane.

De atunci, Westergaard, ca si alti autori, au primit numeroase amenintari cu moartea. Doi tunisieni au fost arestati anul trecut in Danemarca pentru ca ar fi planuit asasinarea lui Westergaard. Acesta este fortat sa traiasca sub protectia politiei de ani de zile.

"In ciuda amenintarilor si comploturilor de asasinat care planeaza asupra sa, el nu a exprimat vreodata regrete si nu si-a cerut scuze pentru calitatea sa de artist liber", scrie Free Press.

Asociatia Free Presse, infiintata in 2004, reuneste circa 600 de intelectuali - profesori, jurnalisti etc. - si este frecvent acuzata ca ar fi antiislamista. Presedintele ei, Lars Hedegaard, respinge aceasta acuzatie. "Organizatia noastra nu are nicio intentie politica. Cea mai mare amenintare impotriva libertatii de expresie vine insa din partea Islamului", declara acesta.

"Facem diferenta intre musulmani - cei mai multi moderati - si Islam. Din pacate, Islamul nu exprima tendinte care sa il descrie drept moderat", a mai spus Hedegaard, citat de AFP.