Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud din Israel, a primit spijinul unei formatiuni de extrema-dreapta pentru a putea forma guvernul de la Ierusalim, transmite BBC. Avigdor Lieberman, presedintele formatiunii Yisrael Beyteynu (Israel Casa Noastra), a declarat ca doreste sa vada o "larga coalitie guvernamentala" instalata la conducerea tarii.

Analistii sustin ca sprijinul acordat de Lieberman il va propulsa pe Netanyahu in functia de premier. Anuntul privind numirea sefului Likud in fruntea Guvernului urmeaza sa fie facut de presedintele Shimon Peres.

Likud poate conta astfel pe sprijinul a 65 de parlamentari din totalul de 120.

Partidul lui Lieberman este considerat unul nationalist. Observatorii sustineau, inainte de alegerile din Israel, ca indiferent cine va castiga scrutinul nu va putea sa guverneze fara sa tina cont si de opiniile lui Lieberman.

Alegerile legislative au fost castigate de partidul Kadima, condus de seful diplomatiei, Tzipi Livni, insa formatiunea a obtinut cu un singur loc mai mult in Parlament decat Likud. Kadima a castigat 28 de locuri, iar Likud a obtinut 27, in timp ce formatiunea de extrema-dreapta Yisrael Beyteynuare 15 locuri, Partidul Muncii din Israel - 13, iar partidul ultrareligios Shass - 11.

Daca va fi numit, Netanyahu are la dispozitie sase saptamani pentru a forma guvernul.