Reprezentanti ai Congresului de la Washington sunt criticati ca folosesc doar clasa business a avioanelor comerciale si ca zboara gratis cu aparate puse la dispozitie de US Air Force, toate platite din banii contribuabililor americani. O ancheta realizata de postul de televiziune ABC a dezvaluit ca milioane de dolari sunt cheltuite in acest mod de congresmeni in fiecare an, iar multe dintre deplasarile externe sunt facute impreuna cu sotiile si alte rude apropiate.

Ancheta a descoperit, spre exemplu, ca un grup format din membri ai Congresului si sotiile acestora s-a deplasat gratis in Europa saptamana trecuta, cu un avion al fortelor aeriene americane. Delegatia oficiala a mers la Bruxelles, Viena, Paris (unde politicienii au petrecut Ziua de Sf. Valentin) si in Alpii Bavariei.

ABC precizeaza ca deplasarea acestora s-a facut pe banii contribuabililor americani si vine la doar cateva saptamani dupa ce Congresul de la Washington a criticat dur directorii unor companii care au zburat cu avioane private in ciuda faptului ca firmele lor au dificultati financiare.

Democratul John Tanner (Tenessee), cel care a condus delegatia, a declarat ca aceasta a avut "intalniri importante in fiecare oras vizitat", iar turneul "face parte dintr-un efort mai complex de a imbunatati relatiile cu Europa".

Tanner a afirmat ca ar prefera sa nu mearga in aceste deplasari. "As prefera sa merg acasa si sa-mi vad nepotii", a declarat politicianul, care a aparat si decizia de a pleca in vizita europeana cu sotiile afirmand ca acestea merg "in scoli, orfelinate, biblioteci".

Tanner nu este insa singurul politician indicat in ancheta postului de televiziune. Potrivit ABC, Gary Ackerman (New York) a zburat in noua tari in ultimii patru ani, printre care Irak, Afganistan, Italia, Slovenia si Marea Britanie. Biletul la clasa intai pana la Londra a costat 14.0000 de dolari, insa Ackerman a declarat ca "a reprezentat Congresul SUA" in aceasta vizita.

Un alt grup de reprezentanti ai Congresului a zburat recent in Australia, Noua Zeelanda si Antarctica. Statistice oferite de Congres nu precizeaza costul acestui turneu, insa ABC sustine ca ele depasesc 500.000 de dolari.