Fostul consilier prezidential si autorul ideii fondului de stabilizare din Rusia, Andrei Illarionov, a afirmat ca declaratiile lui Medvedev si Putin, potrivit carora Rusia va iesi invingatoare din criza financiara si spre sfarsitul urmatorului deceniu va figura printre liderii cresterii economice si ai calitatii vietii, reprezinta “cea mai buna gluma a anului”, scrie publicatia electronica Gazeta.ru. Illarionov a mai inclus in aceasta categorie si alte afirmatii ale celor doi demnitari: Rusia este “golf al linistii”, “insula a stabilitatii”, “centru financiar mondial”.

“De fapt, noi platim pretul pentru decizii iresponsabile, adoptate in alte tari”, a explicat presedintele Medvedev cauza tuturor belelelor din economie. “Uite ca ne-am integrat si, cum se spune in popor – pentru ce am luptat si ce am castigat”, a spus acesta la Kremlin, in fata membrilor guvernului. “Acum economia noastra nu poate exista in afara tendintelor mondiale”, a constatat, la randul sau, premierul Putin, deschizand ultima sedinta din 2008 a cabinetului sau. Amandoi, Medvedev si Putin, au continuat sa promita ca totul va fi bine si ca programele incepute vor fi duse la bun sfarsit.

Illarionov a caracterizat toate aceste promisiuni “gluma anului”, categorie in care au fost incluse si alte afirmatii ale celor doi demnitari: Rusia este “golf al linistii”, “insula a stabilitatii”, “centru financiar mondial”.

Fostul consilier a pus sub semnul indoielii inclusiv asigurarile ca toate necazurile ar fi venit din Occident, cu recesiunea lui si scaderea cererii de marfuri “made in Russia”. “Scaderea preturilor la petrol nu constituie una din cauzele prabusirii economice a Rusiei. Pentru ca productia a inceput sa scada cand preturile la titei atinsesera deja 147 dolari barilul”, a afirmat fostul consilier prezidential.

E adevarat, noteaza Gazeta.ru, Illarionov nu ofera, in locul masurilor elaborate de autoritati, alte metode de iesire din criza. “Misiunea mea este de a stimula dezbaterile la nivelul societatii. Am propria mea viziune asupra ce trebuie facut, subiect pe care il voi detalia insa anul viitor”, a promis Illarionov.