Presedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, lucreaza, impreuna cu democratii din Congres, la definitivarea unui vast plan de relansare economica care s-ar putea ridica la 700 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani, potrivit editiei de luni a cotidianului Washington Post, citata de AFP.

Daca acest proiect va fi aprobat, planul de relansare va fi cel mai mare de la celebrul New Deal al lui Franklin Delano Roosevelt, aplicat in anii '30, in perioada marii depresiuni economice.

Acest plan va fi al doilea aplicat de SUA in ultimul an, dupa cel adoptat de Congres la inceputul anului 2008. In data de 13 februarie 2008, presedintele George W. Bush a semnat un plan de relansare in valoare de 168 de miliarde de dolari, pe doi ani, in incercarea de a evita intrarea economiei americane in recesiune.

Cateva zile mai tarziu, in 28 februarie, presedintele Bush a exclus necesitatea unui al doilea plan de relansare bugetara pentru sustinerea consumului, incetinit de criza imobiliara.

Guvernatorul statului New Jersey, Jon Corzine, consilier al lui Obama, si economistul Lawrence Summers, desemnat de presedintele ales pentru a conduce echipa economica de la Casa Alba, au evocat posibilitatea alocarii a 700 de miliarde de dolari in contul cheltuielilor publice, afirma Wasington Post.

Cotidianul subliniaza ca Robert Reich, consilier al lui Obama si fost secretar al Muncii in administratia Clinton, si senatorul democrat Charles Schumer au solicitat majorarea cheltuielilor publice cu sume cuprinse intre 500 si 700 miliarde dolari pentru relansarea economiei americane.

Sambata, Barack Obama a anuntat ca le-a cerut consilierilor sai economici sa pregateasca un plan de relansare prin care sa se creeze 2,5 milioane noi locuri de munca in urmatorii doi ani.

Obama a declarat ca noile locuri de munca vor fi create prin reconstruirea drumurilor si podurilor, modernizarea scolilor, dezvoltarea industriei eoliene si solare, dar si prin incurajarea investitiilor in producerea de automobile economice.

Investitii masive sunt anuntate in energiile alternative care, potrivit lui Obama, ar putea elibera Statele Unite de dependenta actuala de petrolul extern si va permite economiei americane sa ramana competitiva in anii urmatori.