Congresul Partidului Rusia Unita, de guvernamint, inceput joi dimineata, a prilejuit un discurs al premierului Vladimir Putin urmarit cu maxima atentie in toata lumea. Desi presa rusa a vorbit despre o posibila demisie-surpriza a lui Putin, acesta a vorbit doar despre masurile economice luate de guvern in perioada de criza.

UPDATE 1: Putin a declarat, in discursul sau, ca nu intrevede miscari bruste ale rublei in fata principalelor valute occidentale. Rusia are o rezerva suficienta, iar masurile anti-criza nu vor permite rublei sa se prabuseasca, a spus Putin

UPDATE 2: Putin a spus ca taxa pe profit va fi redusa cu 4 procente, pina la nivelul de 20%. Reducerea se va aplica acelor companii care platesc taxe la bugetul federal (sursa)

UPDATE 3: Putin - cheltuielile pentru aparare vor creste cu 1,8 miliarde de dolari in urmatorii doi ani (sursa)

UPDATE 4: Economia Rusiei e in continuare prea dependenta de exportul de materie prima, dar in ultimul timp am reusit sa reducem aceasta dependenta - Putin.

Premierul Vladimir Putin a facut aceste declaratii intr-un discurs de la care observatorii asteptau indicatii privind modul in care Executivul rus va lupta cu efectele crizei economice. Rusia este lovita puternic de criza, iar scaderea pretului petrolului si gazelor naturale a lovit puternic bugetul de stat. (Mai multe despre efectul crizei asupra Rusiei, aici si aici).

Discursul lui Putin vine la o zi dupa ce Duma de stat a aprobat propunere de modificare a Constitutiei prin care mandatul prezidential este extins la 6 ani, in loc de 4 ani. Observatorii politici au speculat o posibila demisie a presedintelui Medvedev si reinscaunarea la Kremlin a lui Vladimir Putin.