Cu citeva luni inaintea deciziei finale in disputa dintre Kiev si Bucuresti privind delimitarea frontierelor maritime din Marea Neagra si a apartenentei Insulei Serpilor, guvernul ucrainean a aprobat un proiect de lege privind „Zona economica speciala Ahile”, scrie publicatia Ekonomicheskie izvestia. Transformarea Insulei Serpilor in paradis fiscal este inca o initiativa a Ucrainei care nu tine cont de litigiul existent la Curtea internationala de justitie.

Potrivit sursei citate, zona va fi creata pe o perioada de 30 de ani, suprafata ei fiind de 20,5 hectare. In zona (o insula nelocuita) vor fi lansate proiecte de investitii in domeniul turismului, odihnei si distractiiolor (0,25 milioane euro), industria pestelui (costul minim al unui proiect – 0,5 milioane euro), industria de prelucrare (0,5 milioane euro), comunicatii (0,5 milioane euro), transporturi (un milion euro).

Potrivit unor calcule preliminare ale Executivului din Ucraina, primii zece ani de functionare a zonei vor permite crearea a aproximativ 70 de noi locuri de munca.

Decizia finala in privinta Insulei Serpilor urmeaza sa fie luata la inceputul anului viitor de Curtea internationala de justitie de la Haga.