Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a cerut sambata congresului sa adopte, cat mai rapid, "cel putin un avans" din cel de-al doilea plan de relansare a economiei americane, relateaza agentiile internationale de presa.

"Trebuie sa actionam acum", a declarat Obama, in cursul unui discurs difuzat la radio si pe internet. "Saptamana viitoare, Congresul se va reuni pentru a infrunta consecintele crizei economice. Cer membrilor Congresului sa adopte cel putin o prima transa din planul de salvare".

"Nu ne putem permite nicio intarziere in aprobarea acestor ajutoare de care vor beneficia peste un milion de americani, care vor ramane fara ajutor de somaj pana la sfarsitul anului", a afirmat Obama.

"Daca acest plan, care va oferi economiei incurajarea de care are nevoie, nu este adoptat imediat de Congres, aceasta va fi prima decizie pe care o voi lua ca presedinte al SUA", a avertizat Obama, care va depune juramantul pe 20 ianuarie.

"Pierdem locuri de munca de 10 luni - aproape 1,2 milioane de slujbe in 2007, multe dintre ele in industria auto, care se lupta sa supravietuiasca. Milioane de americani nu pot sa doarma noaptea, intrebandu-se cum isi vor plati facturile, cum isi vor pastra casele si cum vor strange economii pentru pensie", a afirmat senatorul democrat.

Barack Obama s-a declarat satisfacut de primele rezultate ale summitului G20, in conditiile in care "criza economica mondiala cere un raspuns coordonat la nivel global".

Presedintele ales a pledat pentru o politica de investitii pe termen lung, pentru a putea sustine "crearea de noi locuri de munca, intarirea clasei de mijloc si mentinerea competitivitatii economiei americane a secolului XXI".

Congresul, dominat de democrati, va discuta, saptamana viitoare, un plan de relansare cu o valoare cuprinsa intre 60 si 100 de miliarde de dolari, care prevede investitii in infrastructura si sustinerea proprietarilor care se afla in incapacitatea de a-si mai rambursa creditele ipotecare.

Camera reprezentantilor a votat luna trecuta un plan de salvare in valoare de 61 de miliarde dolari, care nu a trecut insa de Senat. Presedintele Bush nu sustine insa acest plan.

Un prim plan de relansare, in valoare de 150 miliarde dolari, a fost votat in februarie.