Liderii tarilor din Asia si Europa au indemnat Fondul Monetar International sa joace un rol major in procesul de ajutorare a statelor afectate grav de criza financiara globala, relateaza BBC, citat de Rador. Apelul a fost facut la summitul din Beijing, la care au participat 43 de natiuni ale lumii. China, a carei crestere economica s-a bazat pe o lege de cinci ani, a declarat ca este gata sa ajute la gasirea unei solutii. Cu toate acestea, reuniunea de la Beijing a oferit putine concluzii concrete. Desi s-a propus ca FMI sa joace un rol mai mare ca pana acum, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a precizat ca detaliile se vor stabili ulterior.

Premierul Chinei, Wen Jiabao, a declarat ca este foarte important ca situatia sa fie tinuta sub control. "Dupa parerea mea, ceea ce trebuie sa facem poate fi rezumat dupa cum urmeaza: incredere, cooperare si responsabilitate. In primul rand, cea mai mare dintre responsabilitati este aceea de a stabiliza cat mai curand ordinea financiara, astfel incat sa putem controla si preveni raspandirea riscurilor financiare. In al doilea rand, trebuie sa incercam tot ce este posibil pentru a contracara impactul crizei financiare asupra economiei reale" - a subliniat premierul chinez.

Pe agenda discutiilor sefilor de state si de guverne de pe cele doua continente au mai figurat si alte teme: schimbarea climei, dezvoltarea durabila, securitatea energetica si alimentara, conflictele regionale, prevenirea dezastrelor, coeziune sociala si dialogul intre civilizatii.

Si vineri, in conditiile in care pietele bursiere cunosteau iar panica, reprezentantii celor 43 de tari - 27 din UE si 16 din Asia - s-au angajat, intr-o declaratie, sa demareze o reforma profunda a sistemului financiar international si au cerut un rol mai important pentru Fondul Monetar International (FMI), pentru a se iesi din criza financiara.

La deschiderea discutiilor de vineri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut "o actiune comuna" intensa a celor doua continente, in conditiile in care Europa incearca sa atraga Asia in demersul de refacere a sistemului financiar.