Catherine Ashton este inlocuitoarea lui Peter Mandelson la portofoliul comertului din Comisia Europeana si reprezentanta Marii Britanii in executivul de la Bruxelles, informeaza un comunicat al CE. Ea urmeaza sa fie audiata de Comisia pentru comert a Parlamentului European pentru a primi avizul acesteia, un aviz consultativ, de altfel.

„Ma bucur si sunt foarte mandra ca mi s-a cerut sa preiau functia de comisar si sa particip la raspunsul european la problemele globale carora trebuie sa le facem fata. Astept cu nerabdare sa imi exprim, foarte curand, punctele de vedere, in fata statelor membre UE si a Parlamentului European", a spus noul comisar.

Catherine Margaret Ashton este membru al Consiliului Coroanei Britanice, a fost, pana in prezent, membru al Camerei Lorzilor a Regatului Unit, reprezentant al Partidului Laburist, lider al Camerei Lorzilor si Lord Presedinte al Consiliului Coroanei in primul cabinet condus de Gordon Brown, numit in iunie 2007.

Baroana Ashton aduce in Comisie o importanta experienta europeana, care include trecerea Tratatului de la Lisabona prin camera superioara a Regatului Unit si abordarea de probleme de justitie si politica interna europeana in posturile detinute anterior.