In Transnistria, tinerii sunt captivati de un nou fenomen de tip revolutionar. Idolul lor e Che Guevara si sunt antrenati in politica. Unii ar numi indoctrinare, ce se intampla la organizatia de tineret si scoala „Che Guevara” infiintata la Tiraspol, pe bulevardul Lenin, de Dimitri Soin, liderul unei formatiuni politice relativ noua – „Partidul Reusitei”, inregistrat in 2006. Dimitri Soin este faimos in zona si nu numai, inclusiv pentru legatura lui stransa candva cu seful securitatii transnistrene. Intre altele, e banuit de trafic cu arme. El a aparut chiar intr-un documentar francez despre traficul din Transnistria.

Rep: Cum functioneaza organizatia dvs de tineret si scoala Che Guevara?

Dimitri Soin: Acest loc e organizat ca orice scoala. Aici le predam tinerilor chestiuni politice si sociale, le aratam ce calitati trebuie sa aiba un lider, le oferim cunostinte de psihologie si alte stiinte umaniste. Scoala se numeste Che Guevara pentru ca el este foarte respectat de tinerii transnistreni. Asta pentru ca Che a tinut romantismul politic aproape de inima si spre deosebire de alti lideri nu a devenit corupt si nici nu a luptat numai pentru el insusi.

Rep: In ce consta ideologia partidului si a organizatiei de tineret?

Dimitri Soin: Noi suntem un partid de centru-stanga, mai ales suntem un partid cu format geo-politic. Suntem adeptii unei apropieri maxime de Rusia dar vrem si dezvoltarea relatiilor cu Europa, pentru ca pentru noi Rusia nu e separata de Europa. Problemele actuale dintre Europa si Rusia tin mai degraba de taactica, dar in final, ambele trebuie sa mearga in aceeasi directie pentru ca o intoarcere la razboiul rece e periculoasa pentru ambele, si ele stiu asta.

Rep: Vreti uniune cu Rusia sau independenta?.

Dimitri Soin: Noi credem in suveranitatea Transnistriei Iar Rusia poate fi garantul aceestei suveranitati. Dar, fara UE si Ucraina, orice solutie e imposibila. Aici sunt amestecate interesele Rusiei, SUA, Romaniei, Ucrainei, Europei iar o solutie finala trebuie sa fie un compromise intre aceste interese.

Rep: Transnistria e cunoscuta pentru traficul de orice fel de la alimente la arme si droguri.

Dimitri Soin: Eu am fost acuzat ca fac trafic cu materiale si arme nucleare, ba chiar a fost si un film facut despre asta. Dupa acest film, am cumparat aparate de detectare a substantelor radioactive, ca sa nu mai zica nimeni nimic!. Eu va zic ca regiunea asta nu e buna pentru trafic, nu are iesire la mare si nici aeroport. Ca sa facem trafic ar trebui sa avem intelegere cu Ucraina si Moldova.

Misiunea UE de controlo la granita nu a mai inregistrat nici un caz de trafic de droguri ori arme, doar un caz de trafic cu carne de pui. Pentru altceva nu exista dovezi. E vorba doar de propaganda ca sa fie demonizata Transnistria. Iar la traficul de carne vie…aici nu mai sunt fete tinere, doar femei batrane care nu pot fi folosite pentru export..

Rep: Cum vedeti iesirea din blocajul cu Moldova : federalizare sau independenta?

Dimitri Soin: Partidul nostru sustine negocierile si astfel ne opunem radicalilor care nu mai vor sa discute cu Chisinaul. Dar e dificil. Cele doua parti au deja sisteme economice diferite, elite diferite, si generatii crescute separat. Nu le poti uni oricum, nici pentru 3 zile, nici pentru 3 luni. Va fi un proces lung.

In Transnistria nivelul de trai e asa scazut ca toata lumea pleaca, nu o sa mai ramana nimeni, doar batranii si copii. Din cauza saraciei nu putem gasi puncte commune. Daca una dintre parti ar fi mai bogata, atunci probabil cealalta i s-ar alatura.

Rep:Ce anume ii invatai pe adolescenti si copii in scoala Che Guevara?

Dimitri Soin:Ii antrenam psihologic, ii antrenam ca sa se adapteze la regulile economiei de piata, ii invatam despre economia de piata, management si IT. Iata avem multe calculatoare cu internet. In plus, tinerii din scoala noastra participa la cercetari sociologice si la campanii politice. Noi ii invatam cum sa supravietuiasca in economia de piata.

Rep: Cativa dintre acesti tineri sunt convinsi ca Moldova va ataca Transnistria si nici nu vor sa auda de unificare. Cand vor creste vor fi si mai convinsi…

Dimitri Soin: In politologia vestica exista ceva numit “principiul motivatiei”. Noi si acesti tineri nu avem acum nici o motivatie sa gandim pozitiv despre Moldova. Daca motivatia va rasari si gandurile de unire vor aparea. Deocamdata, nici un politician moldovean nu ne-a dat aceasta motivatie, doar vorbe goale.

Rep: Aici in Transnistria, Romania e un fel de sperietoare si este acuzata de tot felul de comploturi.

Dimitri Soin: Noi nu ne temem de Romania, dimpotriva, avem bune relayii cu presa romana si cu unele personalitati romanesti. Eu chiar am colaborat cu un radio romanesc. Partidul nostru nu e romanofob, altii aici sunt, dar noi nu. .

Rep:Aveti legaturi cu organizatii rusesti de tineret?

Dimitri Soin: Avem bune relatii cu Rusia Tanara, Gardienii Tineri, si Nashi (A noastra). Avem contacte si cu organizatii de tineret moldovenesti, relatii cu unele ucrainiene iar recent am semnat un accord cu o organizatie de tineret gagauza. Acum incercam sa obtinem relatii cu organizatii europene.

Rep:De unde aveti finantare?

Dimitri Soin: Principala sursa sunt organizatii legate de mediul de afaceri rusesc. Apoi, noi avem o editura si scoatem bani din carti, cercetare de marketing si campanii publicitare. Nu suntem nici bogati nici saraci, dar avem destul cat se ne descurcam singuri.

Rep: Cam cum ii evaluati pe Voronin si Smirnov?

Dimitri Soin: Cred ca nici unul nu vrea de fapt rezolvarea conflictului. Degeaba incearca Rusia, nu va asteptati ca ei doi sa semneze vreodata ceva..

Rep: Veti participa la urmatoarele alegeri?

Dimitri Soin: Da! Noi ne-am inregistrat in 2006, deci prea tarziu pentru alegerile trecute. Dar acum ne construim partidul, avem filiale peste tot, avem ziarul nostru si site-ul nosstru cu stiri regionale, care e cel mai popular aici - tiras.ru. Dar cel mai important e ca suntem singurul partid transnistrean care are tineri, celelalte nu au nici unul.

Rep: Daca veti avea influenta in urmatorul parlament, care va fi politica partidului?

Dimitri Soin: O sa avem o politica pro-rusa, dar vom incerca totul si pentru relatii bune cu Europa. Eu chiar am scris in acest sens un articol numit “Din Transnistria in Europa, de la Dublin la Vladivostok“ Europa nu trebuie impartita in europeni buni si cei rai. Nu exista asa ceva!

Interviu realizat de Carmen Gavrila, Radio Romania