Zece persoane si-au pierdut viata dupa ce un tanar a deschis focul marti intr-un liceu din Finlanda, inainte de a incerca sa se sinucida, relateaza AFP.

Zece liceeni au murit, iar alti doi sunt raniti, au anuntat canalele media finlandeze, citand politia locala.

Liceul din Kauhajoki, un mic orasel din sud-vestul Finlandei la care invata aproximativ 200 de elevi, a fost evacuat.

Studentul de 20 de ani a incercat sa se sinucida, a declarat un responsabil al primariei din Kauhajoki, Ari Paananen.

"A indreptat arma impotriva sa, dar nu este mort. A fost doar ranit", a spus el. Potrivit presei finlandeze, atacatorul a fost ranit la cap si este in prezent spitalizat.

Informatiile difuzate de canalele media locale sunt, deocamdata, contradictorii. Potrivit unui profesor, Raimo Kytoelae, aproximativ 10 elevi au fost atinsi de gloante, in timp ce un alt martor ocular sustine ca liceul s-ar afla in flacari. Aceste informatii nu au putut fi insa confirmate de surse oficiale.

Politia il interogase pe atacator luni, dupa un film postat pe YouTube

Ministrul de Interne, Anne Holmlund, a declarat ca presupusul atacator fusese interogat de politie cu doar o zi inainte, dupa ce a postat pe YouTube un video in care tragea cu un pistol.

"Politia era la curent cu acest caz si l-a interogat luni, 22 septembrie. Ofiterul de politie a decis insa ca nu exista motive pentru a-i retrage permisul port-arma", a spus oficialul finlandez.

Atacatorul avea o licenta temporara de port arma de calibrul 22, pe care o obtinuse in acest an.

Pe YouTube au fost postate patru filme de userul "Mr. Saari", care spune ca are 22 de ani si locuieste Kauhajoki. Filmarile, cu o lungime intre 20 si 32 de secunde, prezinta un barbat imbracat in negru care trage cu pistolul.

In profilul de pe YouTube apar cuvintele: "Si deodata a fost razboi iar mamele au tipat. Pentru razbunare si represalii la un alt razboi".

Intr-unul dintre videoclipuri, tanarul trage cateva focuri, dupa care se indreapta spre camera si spune "Adio".

Imaginile au fost retrase de pe YouTube la scurt timp dupa atac.

Finlanda se afla pe locul trei in lume din punct de vedere al numarului de arme detinute de populatie, dupa Statele Unite si Yemen, potrivit unui studiu publicat anul trecut de Graduate Institute of International Studies.

Atacatorul a murit

Tanarul care a deschis focul a decedat marti, a anuntat seful politiei din Kauhajoki, Urpo Lintala.