Candidatul democrat la presedintia Statelor Unite, Barack Obama, este creditat cu 48% din optiunile de vot ale americanilor, in timp ce adversarul sau, republicanul John McCain, ar fi votat de 40% dintre alegatori, potrivit unui sondaj difuzat de canalul de televiziune CBS si citat de AFP.

Sondajul a fost realizat dupa ce Obama si McCain si-au nominalizat vicepresedintii, pe un esantion de 875 de persoane, avand o marja de eroare de +/- 3%.

Un alt sondaj, realizat de Gallup si publicat marti de cotidianul USA Today, il crediteaza pe Barack Obama cu 50% din optiunile de vot, in timp ce McCain are doar 43% din voturi. Sondajul Gallup a fost realizat in perioada 30-31 august, pe un esantion de 2.035 de persoane, avand o marja de eroare de +/- 2%.

Uraganul Gustav a umbrit conventia republicana

Potrivit sondajului CBS, 71% dintre persoanele interogate au urmarit la televizor conventia democrata care a avut loc saptamana trecuta la Denver.

Conventia republicana, care a inceput luni la St.Paul, nu a avut parte de aceeasi mediatizare, majoritatea televiziunilor americane preferand sa trateze subiectul uraganului Gustav, care a atins coastele americane la inceputul acestei saptamani.

Inaintea conventiei democrate, McCain era creditat cu 12 puncte avans.

Un alt sondaj, difuzat duminica seara de CNN, acorda un singur punct avans pentru Obama (49%, fata de 48% voturi pentru McCain).

Acest sondaj, ale carui rezultate difera sensibil de cele realizate de CBS si Gallup, a fost realizat in perioada 29-31 august, pe un esantion de 927 persoane, cu o marja de eroare de +/- 3%.

Precedentul sondaj CNN, publicat saptamana trecuta, ii plasa pe cei doi candidati la egalitate, desi toate celelalte sondaje, publicate la acel moment, vorbeau de un avans de 3-6 procente in favoarea lui Obama.