In plina criza politica in Ucraina, premierul Iulia Timosenko, care ar putea intra in opozitie fata de presedintele Viktor Iuscenko, se va deplasa in cursul acestei saptamani la Moscova, pentru intalniri cu omologul sau, Vladimir Putin. Timosenko, scrie Vremia novostei, are nevoie de un atu politic in batalia ei pentru puterea interna, iar daca va reusi sa rezolve chesiunea gazelor naturale, il va obtine.

Timosenko si Putin s-au intalnit, intre patru ochi, la 23 mai, cu prilejul sedintei Consiliului sefilor de guvern din tarile CSI. Atunci s-a vorbit despre posibilitatea organizarii de livrari directe de gaze naturale din Rusia in Ucraina, fara intermediari.

Vineri, Putin a avut o convorbire telefonica cu Timosenko, in cadrul careia s-a convenit convocarea comitetului bilateral de colaborare economica.

Oricum, noteaza sursa citata, nu se va putea ajunge la o intelegere definitiva in privinta pretului la gaze, cea mai dureroasa dintre problemele echipei ministeriale de la Kiev: nu exista inca o intelegere, in acest sens, cu tarile central-asiatice, al caror gaz, cumparat de Gazprom, ajunge in Ucraina si la unii parteneri europeni ai concernului patronat de Aleksei Miller.

Comitetul ruso-ucrainean de colaborare economica ar putea solutiona durata perioadei la capatul careia Ucraina va trebui sa aplice pretul pietei la gazele naturale. Daca ar reusi chiar si cel mai mic progres in aceasta privinta, Timosenko ar obtine un atu important si cu o greutate fantastica in batalia ei cu Iusenko pentru putere in Ucraina, atu care ar putea inclina defitiniv balanta simpatiei electorale, si nu numai, in favoarea ei, comenteaza publicatia rusa.