Poliția georgiană a făcut uz de forță marți împotriva manifestanților din Tbilisi, capitala Georgiei, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână pentru a protesta împotriva unui proiect de lege controversat, potrivit AFP.

Proteste in GeorgiaFoto: Zurab Tsertsvadze / AP / Profimedia

Polițiști mascați au intervenit fără avertisment, folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, bătând și arestând zeci de persoane, a observat un jurnalist AFP.

Mai devreme în cursul serii, protestatarii se adunaseră în fața parlamentului pentru a manifesta împotriva proiectului de lege privind „influența străină”, considerat represiv.

Bruxellesul a susținut că proiectul de lege pune în pericol aspirațiile Georgiei, o fostă republică sovietică din Caucaz, de a deveni membră a Uniunii Europene.

Din 9 aprilie, partidul de guvernământ „Visul georgian” încearcă să adopte acest text, după o tentativă eșuată în primăvara anului 2023 în fața unor proteste masive.

Potrivit criticilor săi, proiectul de lege se inspiră din legea rusă privind „agenții străini”, folosită pentru a înăbuși vocile disidente.

Parlamentarii georgieni au dezbătut marți proiectul de lege în a doua lectură. Partidul de guvernământ speră să îl adopte până la jumătatea lunii mai.

„Le este teamă pentru că văd determinarea noastră”, a declarat marți seara, în fața parlamentului, Natia Gabissonia, o manifestantă de 21 de ani, pentru AFP.

„Nu îi vom lăsa să adopte această lege rusească și să îngroape viitorul nostru european”, a adăugat ea.

Demonstrații au avut loc și în al doilea oraș ca mărime din Georgia, Batumi, și în Kutaisi, potrivit presei independente Formula TV.

Cu o zi înainte, câteva mii de persoane au participat la o contramanifestație organizată în fața parlamentului de către organizația „Visul georgian”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că acest proiect de lege nu este compatibil cu dorința Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

În decembrie, UE a acordat țării statutul de candidat oficial la aderarea la UE, dar a avertizat că va trebui să își reformeze sistemul judiciar și electoral, să consolideze libertatea presei și să limiteze puterea oligarhilor, înainte de a putea începe oficial negocierile de integrare.