Autoritățile din orașul Nis, din sudul Serbiei, au intrat în alertă după ce a fost descoperită, într-unul din cartierele orașului, o bombă neexplodată de 1.000 de kilograme, datând din perioada bombardamentelor NATO din 1999, informează AFP, preluată de Agerpres.

Rachetă de croazieră TomahawkFoto: PAUL(PIBS)DAVIES / Alamy / Alamy / Profimedia

Departamentul pentru situații de urgență din Nis a anunțat că un cartier întreg al orașului va fi evacuat în cursul zilei de duminică pentru ca proiectilul neexplodat să fie neutralizat.

„Echipele speciale de deminare vor fi la faţa locului duminică. Ele vor deplasa o bombă datând din bombardamentele NATO din 1999 şi care cântăreşte - credeţi sau nu - 1.000 de kilograme”, a declarat primăriţa din Nis, Dragana Sotirovski.

Presa locală relatează că autoritățile locale ar fi găsit o rachetă de croazieră de tip Tomahawk, rămasă neexplodată. Temerile legate de riscul unei deflagrații a determinat autoritățile ca, în cursul zilei de duminică, atunci când va avea loc operațiunea de deminare, cartierul să fie golit atât de locuitori, cât și de automobile.

Țări membre NATO au declanșat pe 24 martie 1999 bombardamente împotriva Serbiei pentru a determina autoritățile de la Belgrad să înceteze ostilitățile împotriva secesioniștilor albanezi din Kosovo. Bombardamentele NATO au încetat după 78 de zile.

Unul din incidentele cele mai sângeroase din campania NATO s-a produs la Nis pe 7 mai 1999 când cel puţin zece persoane au fost ucise în urma lansării din avion a unor bombe cu fragmentaţie în centrul oraşului, în apropierea unei pieţe în aer liber.

Incidentul a fost descris ulterior drept o eroare, însă oraşul Nis a fost lovit din nou în 12 mai 1999 cu bombe cu fragmentaţie, 11 civili pierzându-şi viaţa.