Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul de la Berlin fiind întrebat despre acest lucru în timpul vizitei oficiale pe care o efectuează în China, relatează Reuters.

Olaf Scholz in vizita la Universitatea Tongji Foto: Michael Kappeler / DPA / Profimedia

Scholz a făcut comentariul în timpul unei vizite la Universitatea Tongji, după ce un student l-a întrebat dacă va trebui să fumeze cannabis dacă merge să studieze în Germania, având în vedere că substanța nu este legală în China.

„Nu dorim ca mai multe persoane să consume cannabis, dorim ca mai puține persoane să consume cannabis, dorim să existe mai multă educație publică despre asta”, a răspuns Olaf Scholz.

„Răspunsul este foarte simplu: nu fuma. Eu voi împlini 66 de ani anul acesta și nu am fumat niciodată cannabis”, a adăugat el.

Cancelarul german a spus de asemenea că țara sa a dorit să scoată cannabisul „din zona gri” în condițiile în care datele publicate de ministerul sănătății de la Berlin arată că 4 milioane de persoane au consumat cannabis în Germania în 2022.

Consumul de cannabis a devenit legal în Germania, însă cu anumite condiții

Consumul recreațional de cannabis a devenit teoretic legal în Germania de la începutul acestei luni, după ce parlamentul german a aprobat măsura în data de 23 februarie.

Deținerea a până la 25 de grame de canabis uscat este acum permisă în locurile publice, la fel ca și cultivarea la domiciliu a până la 50 de grame și trei plante de adult. Această abordare este diametral opusă celei din Franța și diferă de cea din Olanda, unde consumul nu este legal, dar este tolerat, în special prin intermediul „coffee shop-urilor".

În Germania, însă, cetățenii vor trebui să aștepte încă trei luni înainte de a putea cumpăra droguri în mod legal prin intermediul unui „Cannabis Social Club". De aici și avertismentul lansat între timp de Georg Wurth, reprezentantul Federației germane a cânepii: în pofida legalizării, „consumatorii nu trebuie să spună poliției de unde și-au cumpărat canabisul" dacă sunt opriți pe stradă.

„Pentru că de la 1 aprilie, în principiu, nu se pot obține droguri decât în mod ilegal", a declarat el într-un interviu acordat AFP mai devreme în cursul acestei luni.