Deputatul rus Leonid Kalașnikov, șeful unei comisii din parlamentul rus pentru relațiile externe, a fost întrerupt de prezentatorul unei emisiuni TV după ce a început să spună în direct că Rusia susține acțiunile ISIS.

Deputatul rus Leonid Kalasnikov (dreapta)Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Vorbind despre atentatul terorist de vinerea trecută de la Crocus City Hall, Kalașnikov a afirmat în timpul emisiunii „60 de minute” de la postul TV Rossyia-1 că „în situația actuală, chiar și din acest punct de vedere - din perspectiva factorului islamist -, nu există nicio posibilitate ca Rusia să poată fi măcar o țintă pentru Statul Islamic”.

„Tocmai în acest sens, de exemplu în conflictele geopolitice globale, și chiar și mai mult în conflictele regionale, nu doar că susținem, să spunem, toate aceste [conflicte] de azi...”, afirmă el înainte de a fi întrerupt de prezentatorul emisiunii.

„Nu susținem Statul Islamic. Îl disprețuim și distrugem”, intervine acesta.

„Nu Statul Islamic, bineînțeles. Vreau să spun că în conflictele regionale ne dăm seama, ne dăm seama clar unde se află țara noastră multinațională”, a revenit Kalașnikov, șeful Comisiei pentru Relațiile cu Comunitatea Statelor Independente, Integrare Eurastiatică și Relațiile cu Compatrioții din cadrul Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Comunitatea Statelor Independente este organizația din care fac parte fostele state sovietice care au menținut relații apropiate cu Rusia.

Deputatul rus spune că afirmațiile sale legate de ISIS au fost înțelese greșit

Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, notează că momentul din emisiunea de la Rossyia-1 a început să fie „discutat activ” pe rețelele de socializare și canalele de Telegram din Rusia.

Kalașnikov, un membru al Partidului Comunist al Federației Ruse, a declarat ulterior că afirmațiile sale au fost interpretate greșit din cauza confuziei provocate de faptul că prezentatorul emisiunii „s-a grăbit” să îl întrerupă.

„Cum pot sprijini ISIS când am spus în întregul meu discurs că ISIS a fost mutat de Statele Unite în Gorno-Badakhshan pentru a încerca să arunce în aer granița cu Tadjikistanul și să-i strecoare în țară ca teroriști? Și fac asta de trei ani încoace”, a spus deputatul în comentarii pentru site-ul PDM News.

Ministerul rus de externe a reiterat din nou miercuri teza potrivit căreia în spatele atentatului terorist de vinerea trecută s-ar afla gruparea teroristă ISIS-K, afirmând că este „extrem de greu de crezut” că aceasta ar fi putut comite atacul din Moscova.