​Un grup de persoane, din care ar fi făcut parte și foști ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), ar pregăti o campanie de dezinformare pentru a destabiliza societatea și securitatea regională, informează SIS, conform deschide.md.

Ucraina și Republica Moldova sunt candidate la UE din 2022Foto: Shutterstock

Un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public a unor informații prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor oficiali din Ucraina. Informația a fost prezentată de SIS. Printre scopurile campaniei s-ar număra:

  • compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene;
  • scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina;
  • reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.

Foști ofițeri de informații, parte din plan

Printre membrii grupului sus-menționat se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine, mai informează SIS.

„Scopul campaniei de dezinformare și manipulare este de a afecta relațiile dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina și a diminua intensitatea cooperării la toate nivelele. Asemenea acțiuni se încadrează în setul de instrumente ale războiului hibrid dus de Federația Rusă contra Republicii Moldova având pe aspectul dat un caracter țintit, de discreditare a eforturilor autorităților naționale și ale fiecărui cetățean al țării noastre întru păstrarea păcii și securității în regiune”, precizează SIS.

Instituția din Republica Moldova se așteaptă ca astfel de campanii să fie tot mai dese în perioada următoare, mai ales în contextul alegerilor și al începerii procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Recomandăm cetățenilor să fie vigilenți și să se informeze din surse oficiale și credibile. Serviciul își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu legislația în vigoare și în interesul Republicii Moldova și va reacționa prompt la orice amenințare îndreptată împotriva securității naționale”, se mai arată în comunicatul SIS, citat de sursa menționată anterior.