Umbra șefului mafiei siciliene Matteo Messina Denaro, arestat luni la Palermo după 30 de ani de fugă, continuă să planeze asupra bastionului clanului său din Castelvetrano, unii dintre ei exprimându-și ușurarea, dar mulți locuitori rămânând tăcuți, potrivit reportajului AFP.

Politistii italieni au gasit buncarul secret al lui Matteo Messina DenaroFoto: - / LaPresse / Profimedia

Unii oameni își exprimă ușurarea, dar mulți locuitori păstrează tăcerea. Când AFP le-a cerut oamenilor acestui oraș de aproape 30.000 de locuitori să reacționeze la arestarea „șefului”, care a ținut prima pagină a ziarelor internaționale, mulți trecători s-au ascuns în spatele umbrelelor sau s-au îndepărtat în grabă.

„În acest oraș nu ne place să vorbim prea mult”, murmură un bătrân înainte de a se strecura pe o ușă, vizibil exasperat de hoardele de jurnaliști care i-au invadat orașul.

„Mafia ucide, dar și tăcerea ucide”, a declarat Peppino Impastato, un jurnalist sicilian care a fost executat de Cosa Nostra în 1978 pentru că a denunțat omerta care guverna societatea siciliană.

Michele, un arhitect în vârstă de 39 de ani, însoțit de soția și copilul său, a fost și el reticent, înainte de a fi în cele din urmă convins să vorbească sub protecția anonimatului:

„Suntem foarte fericiți, în sfârșit s-a întâmplat ceea ce ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp în urmă. Acum suntem noi cei care trebuie să ne schimbăm, întregul oraș, pentru că am fi putut deja să începem să ne schimbăm înainte de această arestare”, observă el cu o notă de amărăciune.

La 60 de ani, Matteo Messina Denaro, un asasin nemilos ajuns în fruntea unui imperiu criminal, dar acum bolnav de cancer, este considerat ultimul membru al vechii gărzi a Cosa Nostra, a cărei putere se întindea din vestul Siciliei până în capitala Palermo.

„Cutiile Pandorei”

După arestarea sa, primarul orașului, Enzo Alfano, este prudent: „Cu siguranță s-a întors o pagină, dar nu putem spune în niciun caz că mafia a fost învinsă. „Nu trebuie să lăsăm garda jos”, a insistat el într-un interviu acordat AFP în biroul său cu vedere spre piața principală din centrul istoric.

Castelvetrano „vrea să se elibereze de această pătură de plumb care i-a împiedicat pe atât de mulți dintre locuitorii săi să respire” și „să se prezinte în fața ochilor lumii așa cum este: un oraș frumos, cu un parc arheologic” datând din timpul dominației grecești, situl Selinunte, care aliniază un șir de temple somptuoase în fața mării.

În timp ce centrul istoric arată bine, împrejurimile sunt într-o stare proastă: drumuri sparte, clădiri pe jumătate construite, gunoaie aruncate în natură... Finanțele orașului, cândva administrate direct de către stat din cauza infiltrării mafiei, sunt în stare de ruină. Primarul se bazează pe turiști pentru a umple cuferele.

Primarul cu barbă albă speră, de asemenea, că „se va face lumină asupra identității celor care l-au ajutat să se ascundă”.

Nașul, condamnat de mai multe ori în contumacie la închisoare pe viață și deținut într-o închisoare de înaltă securitate de pe continent, a refuzat joi să depună mărturie la oricare dintre procesele în care este implicat.

Marta Capaccioni, o activistă antimafia în vârstă de 23 de ani, se așteaptă ca statul „să-l facă pe șef să colaboreze, deoarece nu este un executor, ci unul dintre principalii lideri ai Cosa Nostra care cunoaște multe secrete, în special despre atacurile asupra judecătorilor antimafia Falcone și Borsellino” din 1992.

Tânăra, care locuiește în Palermo, a vrut să vină să vadă ascunzătoarea nașului, care a fost descoperită săptămâna aceasta într-o clădire mică, anonimă, dar confortabilă, în Campobello di Mazzara, la aproximativ zece kilometri de Castelvetrano.

„Ar deschide atâtea cutii ale Pandorei despre țara noastră și despre partidele politice care au colaborat cu mafia”, spune ea, întrebându-se în același timp cum a reușit cel mai căutat infractor din Italia să scape atât de mult timp de poliția care s-a adunat în zonă în ultimele zile.

„Este o rușine că această persoană a fost fugară timp de 30 de ani, cu siguranță cu protecție, și a putut să trăiască liniștit în orașul său natal”, deplânge ea situația.

Pe același subiect: