Aproximativ 70 de ofițeri de poliție au fost răniți sâmbătă în confruntările cu mii de protestatari care se opun extinderii unei mine de cărbune în vestul Germaniei, a anunțat duminică poliția germană, potrivit AFP.

Protest ecologist in GermaniaFoto: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aproximativ 15.000 de manifestanți, potrivit poliției - 35.000 potrivit organizatorilor -, printre care și activista suedeză Greta Thunberg, au protestat împotriva extinderii unei cariere de lignit de suprafață care duce la distrugerea cătunului Lützerath, în bazinul Rinului, între Düsseldorf și Köln, susținând militanții care au ocupat locul și pe care poliția s-a angajat să îi îmărăștie încă de miercuri.

Colectivul Lützerath lebt! a raportat sâmbătă că zeci de activiști au fost răniți, unii grav, de mușcături de câine și tunuri cu apă.

Potrivit poliției, au fost luate măsuri legale împotriva a aproximativ 150 de persoane.

Situația la fața locului a redevenit „foarte calmă” duminică, potrivit poliției.

Operațiunea de evacuare din Lützerath este sensibilă din punct de vedere politic pentru coaliția social-democratului Olaf Scholz, care guvernează alături de ecologiști, acuzați de activiști că și-au trădat angajamentele.

Guvernul consideră că extinderea minei este necesară pentru securitatea energetică a Germaniei, pentru a compensa întreruperea livrărilor de gaz rusesc, un motiv imperios pe care opozanții îl contestă în numele luptei împotriva combustibililor fosili.