Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta care a aterizat în țara sa și a ucis două persoane a fost „probabil un incident nefericit", transmite The Guardian.

Andrzej DudaFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat în cadrul unei conferințe de presă că nu există semne ale unui atac intenționat asupra Poloniei și că racheta a fost probabil folosită de apărarea aeriană ucraineană, potrivit Reuters.

„Din informațiile pe care le avem noi și aliații noștri, a fost o rachetă S-300 fabricată în Uniunea Sovietică, o rachetă veche și nu există nicio dovadă că a fost lansată de partea rusă. Este foarte probabil că a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană", ", a declarat Duda, potrivit Sky News.

Polonia analizează în continuare posibilitatea de a lansa procedura articolului 4 al NATO, dar se pare că s-ar putea să nu fie necesar să se recurgă la această măsură, a declarat miercuri premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Președintele american Joe BIden a informat aliații NATO și liderii G7 că explozia din Polonia a fost provocată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, a declarat o sursă NATO pentru Reuters.

Și ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că explozia produsă marți pe teritoriul polonez a fost cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană și că loviturile rusești în Ucraina nu au fost la mai puțin de 35 km de granița cu Polonia.

Kremlinul a declarat miercuri că unele țări au făcut „declarații nefondate" cu privire la explozia produsă marți pe teritoriul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat reporterilor că Rusia nu are nimic de-a face cu incidentul, despre care a spus că a fost provocat de un sistem de apărare aeriană S-300.

Citește și: