Președintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă că premierul grec Kyriakos Mitsotakis „nu mai există” pentru el, acuzându-l pe liderul de la Atena că a încercat să blocheze vânzarea unor avioane de luptă multirol F-16 Turciei, relatează Euractiv.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Am convenit să nu includem terțe părți în disputa noastră cu el. În pofida acestui lucru, el a avut o vizită în SUA săptămâna trecută și a vorbit în Congres, avertizându-l să nu ne dea avioane F-16”, a afirmat Erdogan într-o conferință de presă susținută luni.

„El nu mai există pentru mine. Nu voi mai fi niciodată de acord să mă întâlnesc cu el. Noi vom continua pe drumul nostru cu politicieni onorabili”, a adăugat președintele turc.

Erdogan, SUA și saga avioanelor F-35

În luna octombrie a anului trecut Turcia solicitase Statelor Unite să cumpere 40 de avioane F-16 și modernizarea a aproape 80 din aeronavele de război pe care le deține.

Solicitarea Ankarei a venit după ce în 2019 SUA au anunțat că blochează livrarea de avioane F-35, cele mai moderne din dotarea forțelor sale aeriene, din cauza deciziei Ankarei de a cumpăra sistemul rusesc de rachete S-400.

În decembrie 2020 Washingtonul a impus inclusiv sancțiuni împotriva Turciei din cauza refuzurilor repetate ale Ankarei de a renunța la cumpărarea sistemului rusesc.

Anunțul care l-a înfuriat pe președintele turc

În timpul vizitei sale în SUA de săptămâna trecută unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden și înalți oficiali americani, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia va demara procedurile de a cumpăra avioane F-35 de la SUA până în 2030.

Giannis Oikonomou, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, a răspuns acuzațiilor lansate luni de Erdogan, afirmând că Grecia își apără drepturile și că urmează legislația internațională.

„Nu vom intra într-un război al declarațiilor cu conducerea Turciei. Politica noastră este una bazată pe principii”, a spus el într-un comunicat remis presei.

Unii analiști afirmă că refuzul vehement al lui Erdogan de a accepta intrarea Finlandei și Suediei în NATO are în spate, printre altele, dorința de a obține reincluderea Turciei în programul de achiziții de avioane F-35.