Discursul emoționant susținut joi în Bundestag de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski a generat o dispută în Parlamentul german pentru că pur și simplu s-a revenit imediat la ordinea de zi. Opoziţia este revoltată, coaliţia de guvernare se apără. A provocat vâlvă în presa locală și a stârnit reacții și în presa străină.

BundestagFoto: Dani Rockhoff

Imediat după discursul lui Volodimir Zelenski, vicepreședinta Parlamentului, Katrin Göring-Eckardt, a felicitat mai întâi doi deputați, de ziua lor de naștere. Gestul a fost taxat cu vociferări în rândurile Uniunii, care au considerat brusca trecere ca fiind „nedemnă”. Au urmat acuzații reciproce între coaliție și opoziție, într-o dezbatere de 20 de minute asupra regulamentului de procedură.

Neabatere de la procedură

Formal, era vorba despre o solicitare a Uniunii: CDU și CSU voiau să pună pe ordinea de zi o dezbatere despre războiul din Ucraina, după discursul lui Zelenski. Liderul facțiunii CDU/CSU, Friedrich Merz, a explicat ce vor să știe de la cancelar: „Unde ne aflăm, dacă am procedat corect, dacă există decizii care trebuie corectate”.

Cererea Uniunii a fost aprobată de Stânga și AfD, dar coaliția de guvernământ SPD/FDP/Verzi a respins-o. Prin urmare, Bundestagul a continuat cu subiectul vaccinării obligatorii.

Secretarul parlamentar al grupului parlamentar al SPD, Katja Mast, a spus: „Noi, coaliția-semafor, suntem convinși că practic cuvintele președintelui ucrainean vorbesc de la sine. Au meritat să fie percepute ca atare.”

Britta Haßelmann, liderul co-grupului Verzilor, a considerat regretabil că discursul nu a putut fi pur și simplu „lăsat sa-și facă efectul”. Haßelmann a subliniat însă că Uniunea aprobase ordinea de zi cu o zi înainte, lucru pe care Uniunea, la rândul său, l-a negat.

„Un moment nedemn"

Prin urmare, dezbaterea asupra Regulamentului a mers înainte, iar demersul a fost taxat pe rețelele de socializare.

Politicianul CDU Norbert Röttgen a postat pe Twitter: „Astăzi a fost cel mai nedemn moment din Bundestag pe care l-am trăit vreodată.”

Liderul parlamentar de Stânga Jan Korte numește atitudinea coaliției „absolut ridicolă” și spune la adresa Cancelarului: „Trebuie să ai grijă să nu fii la fel de arogant după 100 de zile, precum sunt alții după 16 ani”.

Există critici și din partea AfD. Liderul parlamentar Bernd Baumann spune că după discursul lui Zelenski „e imposibil ca pur și simplu să nu faci nimic” și să treci la subiectul protecției prin vaccinare.

Ucraina sau vaccinuri?

Au fost multe critici și în presa germană, dar și în străinătate. Tom Nuttall de la „Economist” a scris pe Twitter că Zelenski a ținut un discurs marcant, iar parlamentarii au trecut „imediat si stângaci” la vaccinarea obligatorie.

„Dacă punctul de cotitură al lui Scholz își merită numele, atunci și Parlamentul trebuie să se înscrie pe linia aceasta”, scrie Nuttal, referindu-se la declarația din 27 februarie. Într-o declarație istorică a Guvernului, cancelarul Olaf Scholz a anunțat o întoarcere de 180 de grade în politica externă și de apărare a Germaniei, vorbind despre „un punct de cotitură”.

Melissa Eddy de la „New York Times” este și mai directă: „Zelenski către Bundestag: oamenii mei sunt pe moarte. Ajutați-ne să punem capăt războiului, să apărăm democrația. Bundestag-ul: Îmi pare rău, dar trebuie să vorbim din nou despre vaccinuri.”

Fragmente din discursul lui Zelenski în Bundestag

În 17 martie, puțin după ora 9.00, Zelenski s-a adresat Bundestagului:

  • „Drag popor german. (...) Rusia bombardează orașele noastre și distrug totul. Mii de oameni, inclusiv copii, au fost uciși de ocupanți. Unele sancțiuni nu sunt suficiente pentru a opri războiul. Companiile rusești urmau să finanțeze războiul.
  • Cu fiecare bombă care cade asupra Ucrainei, Rusia este din ce în ce mai marginalizată la nivel internațional. De ce, dragi germani, s-a întâmplat asta?", a afirmat președintele Ucrainei.
  • „Ucraina va fi în Uniunea Europeană. Ne este greu să trăim fără sprijinul lumii. Toată lumea ar trebui să ne ajute pentru ca după război să nu le fie rușine că nu au intervenit. Optzeci de ani după cel de-al Doilea Război Mondial. Ce valoare are responsabilitatea istorică?”.

În finalul discursului, el a îndemnat Germania să dărâme noul zid ridicat în Europa împotriva libertăţii odată cu declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei:

  • „Dragă domnule cancelar (Olaf) Scholz, distrugeţi acest zid, daţi-i Germaniei rolul de lider pe care îl merită".

-----------------------