Comentatorul agentiei Bloomberg si presedinte al Consiliului Atlantic al SUA, Frederick Kempe, crede ca merita sa colaborezi cu succesorul lui Putin si nu doar pentru ca Dmitri Medvedev este un mare admirator al muzicii grupurilro Deep Purple si Led Zeppelin.

Logica lui Kempe, scrie publicatia de specialitate K2kapital, este destul de originala. Primele doua argumente sunt traditionale: in primul rand „absenta unei alternative reale” la Medvedev si, in al doilea rand, „Rusia joaca un rol important in rezolvarea mai multor probleme, incepand cu livrarile de resurse energetice catre Europa si terminand cu proliferarea armamentului atomic”.

Al treilea motiv este destul de sursprinzator: noii lideri sovietici si rusi au oferit deseori surprize lumii inconjuratoare. Kempe face o paralelea in argumentarea tezei sale. Nikita Hrusciov, care a fost protejatul lui Stalin si care are si el partea lui de responsabilitate in epurarile din acele vremuri, consolidandu-si pozitiile la putere, s-a dezis de fostul sau patron. Apoi a ales o „cale mai liberala”.

Kremlinologii occidentali, scrie Kempe, nu au reusit sa ghiceasca toate consecintele cu bataie lunga ale politicii lui Mihail Gorbaciov, cand el a vorbit pentru prima data de „perestroika” si de „glasnosti”. Mai mult, asa cum reiese din logica lui Kempe, nimeni nu a crezut ca absolut necunoscutul Vladimir Putin, propus de Boris Eltin, va reface din temelii cursul precedesorului sau.

Deocamdata, sunt premature prognozele potrivit carora Medvedev va renunta la politica lui Putin, desi, crede Kempe, exista suficiente simptome ca acest lucru se va intampla. Afirmatie bazata pe spusele lui Medvedev despre nevoia de a „respecta drepturile si libertatile individuale, libertatea de expresie”, precum si pe intentia declarata a acestuia de a starpi practica decziilor ilegale „la rugamintea cuiva” sau „pentru bani”.

Iar afirmatii potrivit carora colaborarea dintrea Mosova si Washington este „inevitabila”, Kempe le vede ca idee centrala a scenariului, gata sa fie pus in scena, despre „bunul politist” Medvedev si „politistul rau” Putin. In orice caz, isi incheie articolul Frederick Kempe, „politicienii cu experienta in afacerile lumii si ei care participa la campania alectorala din SUA trebuie sa fie pregatiti pentru orice rasturnare de situatie”.