In prima lui conferinta de presa dupa anuntarea rezultatelor oficiale partiale ale alegerilor prezidentiale de duminica, Dmitri Medvedev a afirmat ca locul presedintelui este la Kremlin, in timp ce cel al premierului este la guvern.

Raspunzand la intrebarile BBC despre cine va „decide strategia si parametrii politicii externe a Rusiei, presedintele sau premierul” si daca nu cumva primul ministru va lucra, de fapt, la Kremlin, Medvedev a afirmat: „Este poate cea mai simpla dintre intrebarile care mi-au fost date astazi, o intrebare care are raspunsuri foarte clare si precise”.

„Potrivit Constitutiei, politica externa este stabilita de presedinte. Asta una. Doi. Locul de munca al sefului statului este Kremlinul. Sediul permanent al guvernului si al presedintelui organului executiv al statului este Casa Alba”, a subliniat Medvedev.

„Cred ca trebuie sa promovam o politica externa independenta, asa cum s-a promovat in ultimii opt ani si a carei idee fundamentala sa fie apararea intereselor rusesti, pe intreg perimetrul si prin toate mijloacele, in cadrul normelor de drept international”, a precizat Medvedev. El a mai spus ca nu intentioneaza o redistribuire a imputernicirilor presedintelui si ale primului ministru. „Sunt convins ca munca in colaborare intr-o forma eficienta poate aduce tarii rezultate interesante, devenind un factor pozitiv de dezvoltare a statului”, a estimat el.