Discutiile dintre Gazprom si Ucraina risca din nou sa intre in impas. Potrivit reprezentantilor Gazprom, practic in toate chestiunile, partea ucraineana se abate de la intelegerile convenite. De la inceputul lunii martie, gigantul rus al gazelor naturale a promis sa reduca presiunea la gazul destinat Ucrainei cu 25%. Sefa guvernului de la Kiev, Iulia Timosenko, este insa convinsa ca "livrarile nu vor fi sistate".

In plus, ea considera ca Ucraina a fost obligata "cu forta si prin santaj" sa plateasca pentru gazul furnizat in 2007. In replica, purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat ca nici pana acum nu au fost reglementate in totalitate problemele legate de datoria pentru gazul consumat in 2007 si ca anul acesta continua sustragerile ilegale de carburanti.

"In prezent, din Ucraina au disparut 1,9 miliarde metri cubi de gaze naturale in valoare de 600 milioane dolari. In plus, nu au fost semnate documentele care stabilesc schema de colaborare in domeniul gazelor naturale", a spus Kuprianov. Drept raspuns, premierul ucrainean a afirmat ca, intr-adevar, intelegerile realizate la 12 februarie de presedintii Viktor Iuscenko si Vladimir Putin nu sunt respectate, dar nu de catre Kiev, ci de Moscova.

"Sefii de stat au convenit ca, incepand cu 1 ianuarie, trei luni gazul sa ajunga direct la compania Naftogaz, fara UkrGazEnergo. Din pacate, trebuie sa constatam ca aceste intelegeri au fost incalcate", a explicat Timosenko.

Potrivit acesteia, "incepand cu 1 martie, am decis ca nici o picatura de gaz nu va mai primi nimeni cu exceptia Naftogaz. Nu va mai exista nici un UkrGazEnergo. Va fi anulata inregistrarea acestei companii ca subiect economic, i se va retrage licenta de comercializare a gazelor naturale", a adaugat Timosenko, subliniind ca guvernul a fost obligat sa-si achite datoriile pentru gazul de anul trecut.

Societatea de stat Naftogaz sustine ca Ucraina a platit tot pe 2007, Gazprom sustine ca o astfel de afirmatie este prematura.