Un tun care în alte vremuri l-a salutat pe un rege singalez și un diamant luat ca pradă de la un sultan indonezian sunt printre miile de obiecte intrate în posesie olandeză în perioada colonială a țării pe care autoritățile de la Amsterdam vor acum să le returneze proprietarilor de drept, relatează Reuters.

Tunul aurit din KandyFoto: World History Archive / Profimedia Images

Însă stabilirea proprietarilor artefactelor poate fi complicată, afirmă reprezentanții muzeului național din Amsterdam. Cel puțin 4.000 de obiecte din colecțiile muzeului au conexiuni evidente cu trecutul colonial al Olandei, perioadă care a durat în jur de 300 de ani de la mijlocul secolului XVII.

Directoarea departamentului de Istorie al Rijksmuseum, Valika Smeulders, a salutat planurile guvernului de a îndrepta ceea ce o comisie independentă a descris luna aceasta ca fiind „răul istoric” de a continua să păstreze obiecte de valoare luate cu forța.

„Muzeul aduce oameni cu cunoștințe noi, voci noi, expertiză nouă și noi moduri de a gestiona relația cu trecutul și aceste obiecte”, a anunțat Smeulders.

Autoritățile olandeze intenționează să creeze un centru independent de cercetare și o bază de date pentru arta din perioada colonială care să includă informații despre locul și maniera în care a fost obținută, urmând ca mai multe comisii să analizeze cererile de restituire.

Iar aici intervin problemele, afirmă Smeulders.

De exemplu diamantul de 36 de carate a fost luat în 1875 de trupele olandeze din Sultanatul Bandjamasin de pe Insula Borneo, acum parte a Indoneziei. Guvernele din ambele țări s-au schimbat de nenumărate ori de atunci.

„În acest caz, îl returnezi țării? Sau ar trebui restituit descendenților sultanului?”, se întreabă directoarea Rijksmuseum, adăugând că „și cu cine vorbești despre asta?”.

În ceea ce privește tunul aurit din Kandy (n.r. oraș din Sri Lanka), acesta a fost confiscat de soldații Companiei Olandeze a Indiilor de Est și expus în cabinetul personal de rarități al Prințului de Orania. Arma urmează să se întoarcă în Sri Lanka anul următor însă inițial doar pentru a fi studiată de istorici și experți în vederea stabilirii originii sale.

Mutarea olandezilor de a returna obiectele de artă furate sau confiscate urmează unor inițiative similare din Franța și Germania.

Citește și: