"Dupa fiesta de noaptea trecuta, totul esta calm in Kosovo, iar astazi, prima zi de independenta, este o zi absolut normala", relateaza pentru HotNews.ro Krenar Gashi, editorul Balkan Investigative Reporting Network din Pristina. "Majoritatea oamenilor isi petrec ziua bucurandu-se de aerul independentei, incearca sa ghiceasca ce tara va sparge gheata si le va recunoaste aceasta independenta", spune el.

Potrivit lui Gashi, institutiile publice functioneaza normal si situatia este calma inclusiv la Mitrovita, oras cu o considerabila populatie de etnie sarba din acest teritoriu majoritar albanez. "Nimeni nu a fost surprins nici de protestele de la Belgrad, era de asteptat sa aiba loc, dar din nefericire trebuie remarcat faptul ca aceste proteste au fost provocate de declaratii oficiale, in special de cele ale premierului sarb Voislav Kostunita", spune editorul BIRN din Pristina.

Cu toate acestea, el spune ca locuitorii din Kosovo sunt "suprinsi in mod pozitiv de faptul ca nu au avut loc incidente majore" in acest teritoriu. "A fost prea multa violenta pana acum, iar lumea s-a saturat de violenta", spune Gashi, vorbind despre asteptarile albanezilor in privinta relatiilor cu sarbii.

"Nu exista multimi pe strazi, sau cel putin nu stiu eu de astfel de cazuri. Lumea nu este interesata de ceea ce se discuta in Consiliul de Securitate, spun din nou - ceea ce ii intereseaza este care tara ne va recunoaste prima declaratia de independenta. In ceea ce priveste Uniunea Europeana, oamenii nu sunt deloc ingrijorati, ideea generala este ca aceasta declaratie de independenta a fost coordonata indeaproape cu UE", spune Gashi.

Acesta afirma ca oamenii de rand din Kosovo, mai precis cei de etnie albaneza nu sunt preocupati foarte tare nici de tarile care nu sunt de acord cu independenta lor, deoarece "recunoasterea din partea acestora va veni si ea, cu timpul".