Duminica este zi istorica pentru Kosovo. Autoritatile kosovare vor declara independenta provinciei fata de Belgrad. Informatia a fost confirmata, astazi, de premierul Hashim Thaci. Seful guvernului de la Pristina a declarat ca va fi o zi mare, "tradusa in viata de vointa cetatenilor din Kosovo".

UE trimite in provincie o misiune civila

Intre timp, Uniunea Europeana a aprobat trimiterea unei misiuni civile in provincie, alcatuita din aproximativ 1.800 de persoane (politisti, juristi si personal administrativ). Potrivit agentiei Itar-Tass, misiunea urmeaza sa acorde ajutor autoritatilor kosovare in ceea ce priveste combaterea incalcarii drepturilor omului, a coruptiei si crimei organizate. Pe de alta parte, principalul lider al sarbilor din Kosovo, Milan Ivanovici, a calificat misiunea Uniunii Europene in Kosovo drept " o ocupatie", menita sa coordoneze independenta provinciei - transmite France Presse.

Scenariul proclamarii independentei Kosovo

Potrivit portalului sloven 24ur.com, citat de agentia Rador, scenariul privind independenta Kosovo este deja cunoscut. Premierul kosovar, Hashim Thaci, va convoca pentru duminica reuniunea extraordinara a Parlamentului de la Pristina, in jurul orei 11:00. La ora 13:00, ar urma sa inceapa reuniunea legislativului kosovar, la ora 15:00 va avea loc sedinta plenara a acestuia iar declaratia privind independenta provinciei ar urma sa fie proclamata la ora 17:00.

Dupa sedinta plenara, in jurul orei 18:00 ar urma sa aiba loc o conferinta de presa sustinuta de premierul Hashim Thaci si de presedintele Fatmir Sejdiu. Dupa aceasta parte oficiala, vor avea loc si alte festivitati: mai intai, concertul sustinut de orchestra Filarmonicii din Pristina, apoi vor avea loc alte concerte in aer liber. Dupa incheierea concertelor, Thaci si Sejdiu se vor adresa multimii, iar festivitatile de proclamare a independentei se vor incheia cu focuri de artificii lansate in cele patru colturi ale orasului Pristina.

Parlamentul European dezbate problema independentei Kosovo pe 20 februarie

Declaratia de independenta a provinciei Kosovo va fi dezbatuta de Parlamentul European la 20 februarie - au anuntat surse de la Bruxelles, citate de agentiile internationale de presa. Totusi, legislativul european nu va vota vreo rezolutie in care sa isi precizeze pozitia in legatura cu aceasta problema. Aceleasi surse au explicat ca, potrivit regulamentelor aflate in vigoare, daca votarea ar fi avut loc pe 20 februarie, atunci proiectul de rezolutie ar fi trebuit depus pana vineri, 15 februarie. Acest lucru nu a fost posibil deoarece proclamarea independentei va avea loc duminica, 17 februarie.

Rusia se opune vehement independentei Kosovo

Cel mai mare adversar al independentei provinciei Kosovo este Rusia. Independenta provinciei ar provoca neliniste in comunitatile din Caucazul Rus, regiuni precum Cecenia, care si-ar putea revendica si ele independenta. Aceasta situatie ar putea declansa un val de violente greu de stapanit.

In schimb, alte state - cum ar fi SUA, Germania, Franta, Marea Britanie si Italia si-au exprimat intentia de a recunoaste rapid independenta Kosovo, dupa proclamarea ei. Rador aminteste ca mai multe state europene se opun proclamarii independentei Kosovo: Spania, Cipru, Grecia, Slovacia, Bulgaria si România.