Martin Schulz a fost reales joi seara la conducerea Partidului Social-Democrat german cu 81,9% din voturi, un rezultat oarecum dezamagitor deoarece a fost singurul candidat in cursa, comenteaza AFP.

'Va multumesc pentru incredere', a declarat Schulz la finalul votului secret cu buletine a celor 600 de delegati ai partidului, reuniti in congres la Berlin.

"In data de 19 martie m-ati ales cu 100% din voturi. A fost un moment frumos, insa de atunci au fost si unele momente foarte dificile", a continuat Schulz, exprimandu-si speranta ca "vor veni momente mai bune de acum inainte".

Inainte de alegerea sa in martie la conducerea SPD, fostul presedinte al Parlamentului European (2012-2017) fusese desemnat cu cateva saptamani mai devreme candidatul SPD pentru a o infrunta pe Angela Merkel.

Joi, Martin Schulz a platit pentru scorul catastrofal inregistrat de social-democrati la alegerile parlamentare din 24 septembrie (20,5%) si pentru tergiversarile care au urmat.

Tot hjoi seara, delegatii social-democrati au dat unda verde inceperii discutiilor cu Angela Merkel in incercarea de a scoate Germania din impasul politic.

Foarte prudent, SPD a lasat insa deschise toate optiunile, chiar si a unei simple sustineri in parlament a unui guvern conservator minoritar.

Saptamana viitoare, Martin Schulz are programate discutii cu cancelarul Angela Merkel, sefa Uniunii Crestin-Democrate si cu liderul partidului frate bavarez CSU, Horst Seehofer.