Partidul separatist al presedintelui catalan destituit de Madrid Carles Puigdemont are in vedere de acum privilegierea negocierii cu statul spaniol renuntand la o ruptura unilaterala, a declarat joi coordonatoarea formatiunii politice, citata de AFP.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

"Bilateralitatea este necesara", a declarat Marta Pascal la postul de radio Cadena Ser, confirmand informatiile de presa potrivit carora principalele doua partide care sustin independenta, PdeCat a lui Puigdemont si Stanga Republicana din Catalonia (ERC), au in vedere sa renunte in programele lor la o ruptura unilaterala.

Pentru independenta, "ne lipsesc lucruri: ca aceasta sa produca un efect si in special cresterea in termeni de majoritate, sa contam pe mai multi oameni", a spus ea.

In 27 octombrie, parlamentul catalan a votat pentru independenta Cataloniei, o declaratie unilaterala urmata de punerea regiunii sub tutela guvernului central, provocand o criza politica fara precedent in Spania dupa revenirea la democratie, in 1978.

Madridul a demis guvernul catalan si jumatate dintre membrii sai sunt in acum in arest pentru rebeliune si indemn la rebeliune, convocand totodata alegeri in 21 decembrie.

La precedentele alegeri regionale, in septembrie 2015, partidele care au pledat pentru independenta au obtinut majoritatea (72 din 135) in parlamentul regional.

Sondajele arata in continuare o societate divizata in proportii aproape egale in privinta independentei iar rezultatele ar putea fi apropiate de cele din 2015, cu ERC in frunte.