Conservatorii britanici au fost acuzati ca au semnat o declaratie prin care se atesta faptul ca animalele nu pot simti durere, multe organizatii de protectia animalelor organizand proteste pentru a-si expune dezaprobarea. Se pare ca toate acestea au fost cauzate de o dezinformare, o intelegere gresita a amendamentului votat, relateaza The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit The Guardian, in amendament este vorba despre transferarea protocolului UE, care origina in articolul 13, II, al Tratatului de la Lisabona, in legea Marii Britanii. Din momentul votarii amendamentului, au aparut multe controverse cu privire la ce insemna votul in realitate.

Multi dintre conservatori au simtit nevoia de a oferi clarificari, sustinand ca modul in care a fost raportat votul este "straniu si neonest". Zac Goldsmith, membru al Parlamentului, a sustinut ca votul a fost despre procedurile legale si corecte de a asigura respectarea standardelor de bunastare a animalelor si nu se adresa ideii referitoare la capacitatea animalelor de a simti durere.

"Acest guvern, de fapt toate guvernele, si-au luat angajamentul de a continua protejarea drepturilor animalelor, vazute ca fiinte constiente. Aceasta lege este deja inclusa in legea Marii Britanii", a afirmat Rachel Maclean, membru al Parlamentului.

Controversele sunt generate de faptul ca articolul 13 din Tratatul de la Lisabona nu va fi transferat in mod automat in legile Marii Britanii odata cu iesirea din UE, si asta pentru ca el are statutul unui tratat, nu al unei reglementari. Articoluil 13 este singurul si cel mai important si include prevederile cu privire la afirmarea sensibilitatii animalelor.

Potrivit Carolinei Lucas, membru al Partidului Ecologist, "Marea Britanie nu are niciun alt instrument legal in afara de articolul 13, din Tratatul de la Lisabona, pentru a sustine ca animalele sunt fiinte care dispun de sensibilitate", motiv pentru care Tratatul este necesar pentru legislatia Marii Britanii.