Slovacia a devenit o insula pro-europeana in regiunea sa, a declarat luni premierul slovac Robert Fico, dupa ce in alegerile legislative din tara vecina Cehia, desfasurate in weekend, s-au impus partidele anti-sistem, relateaza Reuters.

Robert FicoFoto: AGERPRES

Miscarea populista ANO a miliardarului ceh Andrej Babis, supranumit "Trump al Cehiei", a castigat detasat alegerile parlamentare in aceasta tara, in conditiile in care alegatorii au respins partidele traditionale. Babis sustine ca partidul sau este pro-european, desi nu doreste adoptarea monedei unice euro si se opune unei integrari mai profunde in Uniunea Europeana.

"Nu am indraznit niciodata sa comentez situatia politica interna din alte tari. Dar ma bucur ca Slovacia a devenit o insula pro-europeana in aceasta regiune", a spus Robert Fico.

Premierul slovac a explicat ca, desi neintentionat, a fost momentul cel mai potrivit faptul ca declaratia de politica externa pro-UE, pe care a sustinut-o impreuna cu presedintele Andrej Kiska si seful parlamentului Andrej Danko, a aparut in dimineata de dupa scrutinul din Cehia.