Ministrii de externe din tarile Uniunii Europene, reuniti luni la Luxemburg, si-au reafirmat sprijinul pentru acordul nuclear cu Iranul, in ciuda criticilor presedintelui american Donald Trump, si au cerut Congresului Statelor Unite sa nu impuna din nou sanctiuni impotriva Teheranului, scrie Agerpres, citand Reuters.

Presedintele american Donald Trump a cerut vineri Congresului sa inaspreasca acordul international care vizeaza Iranul sa se doteze cu bomba atomica, fara a merge insa pana la a-l "rupe", asa cum promisese in campania electorala. Presedintele a acordat Congresului 60 de zile pentru a decide eventuala reintroducere a sanctiunilor.

Acordul a fost semnat in anul 2015 de cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Regatul Unit si Franta) si de Germania.

Ministrii europeni de externe au afirmat luni ca nerespectarea acordului ar putea avea consecinte grave pentru pacea in regiune si ar submina eforturile de a tine sub control programul de inarmare al Coreei de Nord: "Ca europeni, cu totii suntem foarte ingrijorati ca decizia presedintelui SUA ar putea sa ne readuca la o confruntare militara cu Iranul", a declarat seful diplomatiei germane, Sigmar Gabriel.

Dupa o sedinta cu usile inchise cu Federica Mogherini, inalt reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate, ministrii au dat publicitatii o declaratie comuna in care arata ca Uniunea Europeana "se angajeaza sa continue implementarea completa si eficace a acordului JCPOA".