Angela Merkel, cancelarul Germaniei si favorita in alegerile parlamentare de duminica, si principalul sau rival, Martin Schulz (social-democrat) s-au aflat sambata in fiefurile lor pentru a isi mobiliza electoratul inaintea scrutinului de duminica, in care dreapta nationalista ar putea obtine un rezultat istoric, scrie AFP. Angela Merkel (63 de ani) se afla de 12 ani la putere si incearca sa obtina cel de-al patrulea mandat de cancelar.

Merkel si SchulzFoto: AGERPRES

Potrivit celor mai recente sondaje, Uniunea Crestin-Democrata a lui Merkel ar urma sa obtina un scor de 34-36%, in timp ce social-democratii SPD sunt cotati cu 21-22%. O eventuala victorie a CDU in alegeri ar putea fi insa umbrita de un scor istoric al AfD - Alternativa pentru Germania, formatiunea nationalista anti-islam, cotata in sondaje pe locul al treilea, cu 11-13% din voturi. AfD este considerat de multi un partid de extrema dreapta, chiar urmas al nazismului.

Angela Merkel, reprezentanta Uniunii Crestin Democrate (CDU) in alegeri, a mers in prima parte a zilei de sambata la sediul de campanie de la Berlin: "Fiecare vot conteaza!", a afirmat ea.

In cea de-a doua partea a zilei, ea era asteptata in circumscriptia sa Mecklenburg-Pomerania din fosta RDG, unde nationalistii de la Alternativa pentru Germania (AfD) au invins partidul lui Merkel in alegerile regionale de anul trecut.

In ultimele saptamani, Angela Merkel a fost huiduita la cateva mitinguri de campanie mici grupuri de simpatizanti ai dreptei populiste, care au acuzat-o de ''tradare'' pe motiv ca a deschis portile Germaniei, in anul 2015, pentru sute de mii de solicitanti de azil, majoritatea musulmani.

Principalul rival al lui Merkel in alegeri, social-democratul Martin Schulz (61 de ani) a avut sambata dupa-amiaza un ultim miting electoral in Aachen (vestul Germaniei), in apropierea orasului sau natal. Fostul presedinte al Parlamentului European spera intr-o surpriza in alegeri, cu toate ca incredera in formatiunea sa, SPD, s-a erodat constant in sondaje.