Rusia va plati compensatiile impuse de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru modul defectuos in care a gestionat luarea de ostatici de la Beslan, in 2004, a anuntat miercuri ministerul rus al Justitiei, scrie AFP.

Criza ostaticilor de la BeslanFoto: Captura Youtube.com

"In acord cu Conventia de protejare a drepturilor Omului si a libertatilor fundamentale, decizia este considerata ca fiind intrata in vigoare", a anuntat ministerul, intr-un comunicat.

CEDO a condamnat in aprilie Rusia sa plateasca peste trei milioane de euro pentru 409 petenti, fosti ostatici raniti si rude ale victimelor.

Rusia a cerut ca dosarul sa fie trimis in fata Marii Camere a CEDO, dar decizia a fost respinsa de un panel de judecatori.

CEDO a apreciat in aprilie ca autoritatile rusesti au luat masuri de preventie "insuficiente" avand in vedere amenintarea terorista din acea vreme si a reprosat folosirea disproportionata a fortei in timpul asaltului fortelor speciale.

Concluziile fusesera respinse ca "inadmisibile" de catre Kremlin.

In 1 septembrie 2004, un comando islamist, format din oameni din Cecenia si Ingusetia, a patruns intr-o scoala din Osetia de Sud, in Beslan, si a luat ostatici 1.200 de oameni, omorand mai multi dintre ei.

Timp de 52 de ore, parinti si copii au trait un adevarat calvar, privati de apa, iar tentativele de negociere dintre autoritati si atacatori nu au dat rezultate.

In 3 septembrie, o dubla explozie in interiorul scolii a starnit panica, copiii incercand sa fuga sub tirurile atacatorilor. Aceste explozii, a caror origine nu a fost determinata, au determinat asaltul fortelor speciale rusesti.

La sfarsitul operatiunii, peste 330 de civili au fost ucisi, dintre care 186 de copii, si peste 700 raniti. 12 membri ai fortelor speciale si-au pierdut si ei viata.