Fostul procuror general al Venezuelei Luisa Ortega, unul dintre cei mai înverșunați critici ai președintelui socialist Nicolas Maduro, l-a acuzat vineri că este implicat într-un vast scandal de corupție în jurul constructorului brazilian Odebrecht, afirmând că deține dovezi, scrie AFP.

"Avem detaliile întregii cooperări, sumele și persoanele care s-au îmbogățit, iar această anchetă îi implică pe Nicolas Maduro și anturajul său", a declarat Luisa Ortega într-o înregistrare audio difuzată de justiție la Puebla (Mexic), în cursul unui summit al procurorilor din America Latină.

Luisa Ortega, o "chavistă" (de la numele lui Hugo Chavez, președinte între 1999 și 2013) devenită disidentă, a fost demisă din funcție la 5 august de către noua Adunare Constituantă fidelă președintelui Maduro, scrie news.ro. De atunci, ea are interdicția de a părăsi Venezuela.

Nu este pentru prima dată când numele lui Nicolas Maduro este amintit în vastul scandal Odebrecht care zguduie mai multe țări din America Latină.

În mai, doi brazilieni din domeniul publicității, arestați în cadrul acestei afaceri, au mărturisit că au primit mită milioane de dolari, în special de la președintele venezuelean pentru a finanța campania predecesorului său Hugo Chavez în 2012.

La acea dată, Nicolas Maduro era ministru de externe în cabinetul Chavez.

"Maduro mă plătea aproape în fiecare săptămână, direct la minister, unde îmi dădea bani", a afirmat Monica Moura, soția și asociata în afaceri a lui Joao Santana, publicitarul responsabil cu campaniile prezidențiale ale Dilmei Rousseff în 2010 și 2014.

Președintele socialist, ales în 2013, se confruntă de la începutul lunii aprilie cu un val de contestare, pe fondul severei crize economice din această țară producătoare de petrol, cu manifestații care au făcut 125 de morți.